Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan

Vilken yogamatta ska jag välja?

Att välja yogamatta kan vara nog så svårt eftersom det finns många att välja bland. Man kan välja yogamatta utifrån yogastil som t ex yin yoga, hot yoga eller restorative yoga. Ett bra grepp är något som de flesta efterfrågar idag eller kanske vill du ha en resematta. I vår guide tipsar vi dig som är nybörjare eller avancerad yogi, yoga studio eller yogalärare vad som kan passa dig. 

Här hittar du ALLA yogamattor

1. SNABBGUIDE - Hur väljer jag rätt yogamatta?

Om du bara vill ha några få, snabba tips kommer här våra bästa! (scrolla ned för en mer utförlig guide)

  • Jag är nybörjare och vill inte lägga för mycket på en yogamatta men ändå ha en bra?

All-round mat 4 mm från Yogiraj (PVC av hög kvalitet tillverkad enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH, finns i många färger, slittålig)

  • Greppet är det absolut viktigaste för mig!

Grip mat 5 mm från Yogiraj (testvinnare!)

Jag vill ha en ekologisk yogamatta med bra grepp

Yogiraj Organic premium (pålitlig bästsäljare sedan tio år)

  • Jag söker en extra lång matta

Manduka PRO yogamat 216 cm ("legendarisk" med livstidsgaranti från Manduka)

  • Jag vill ha en tjockare matta för mer stöd och dämpning

Standardmatta 6 mm Yogiraj All-round mat (giftfri med grepp som bara blir bättre och bättre. Lägre pris)

Ekologisk 6 mm Yogiraj Organic premium mat ("ikonisk" matta med bra grepp. Högre pris)

  • Jag vill ha en ullmatta för lugnare former av yoga

Yogiraj Premium wool mat av 100% Merinoull (ekolyx)

  • Jag vill ha en vikbar resematta

Jade Voyager mat (i resväskan eller ovanpå lånematta)

  • Jag vill ha ett färdigt och utvalt kit för min yoga

Alla våra yogakit är sammansatta av yogalärare, här hittar du dem

 

2. Om du vill ha lite mer ingående tips har vi samlat dem här!

Är du på jakt efter en ny yogamatta eller ska du köpa din allra första yoga matta? Här har vi samlat tips på saker att tänka på vid val av yogamatta.

Börja med att fundera på vad du ska använda den till, och hur mycket den ska användas. Har du precis börjat med yoga och inte hunnit fastna för någon speciell form av yoga än, så kan en prisvärd standardmatta som All Round Mat från Yogiraj passa. Om du har kommit lite längre i ditt yogautövande kanske det är dags att uppdatera yogamattan baserat på dina önskemål och behov.

Vill du ha personlig hjälp?
I vår support har vi erfarna yogis som mer än gärna hjälper dig att hitta rätt bland mattor och props. Välkommen att kontakta oss på [email protected] 

Tjock eller tunn yogamatta? Vilken tjocklek ska man ha? 

Generellt passar tjocka yogamattor bra till lugnare formerna av yoga, till exmpel yinyoga och kundaliniyoga. En tjock yogamatta med 5 mm i tjockleck och uppåt, passar även bra om du har problem eller känner obehag i knän och handleder, eller behöver extra mycket dämpning och stöd. Nackdelen med tjocka mattor är att de kan bli tunga att bära runt på. Det kan också bli svårare att hitta balansen då man inte känner underlaget genom yogamattan lika tydligt. Till yogaformer med lite mer balansövningar, som vinyasa yoga och ashtangayoga, kan en tunnare standardmatta på 4 mm i tjocklek vara ett bättre val. Generellt behöver man inte gå upp över 4 mm i tjocklek om man inte har särskilda behov.

Här hittar du alla yogamattor

Standardmatta som passar alla typer av yoga 

Är du nybörjare och bara vill ha en enkel yogamatta utan krusiduller när du nu ska inleda din yogapraktik? Svenska märket Yogiraj har flera olika typer av yogamattor i olika prisklasser men deras All-round mat är en yogamatta som passar perfekt för dig som är ny. 

Yogiraj - All-round mat 4 mm - perfekt för nybörjaren 

En yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i storpack och tvättas i tvättmaskin). Denna yogamatta får bättre grepp desto mer du använder den och kan upplevas som något hal första gångerna. Yogamattan är gjort av PVC av hög kvalitet tillverkad enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.


Strl: 
183 cm x 61 cm

Vikt: cirka 1,1 kg

Grepp/Struktur: Typen "sticky mat" där greppet blir bättre med tiden. 

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i standardtjocklek och i vanliga fall tillräckligt mycket dämpning för knän och leder. 

Ekologisk: Nej men är tillverkad av PVC i hög kvalitet tillverkad enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.

Yogaformer: All-round mat är en bra yogamatta som passar de flesta former av yoga, men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

Här hittar du alla våra standardmattor

 

 

Tjockare yogamattor med mer dämpning


Yogiraj, All Round mat 6 mm - tjockare yogamatta som passar de flesta 


Denna yogamatta från svenska märket Yogiraj passar bra till både nybörjare och till yogastudion (då den även går att beställa i storpack och tvättas i tvättmaskin 30 grader). Yogamattan får bättre grepp desto mer du använder den, och liksom de flesta nya yogamattor kan den upplevas som något hal första gångerna. Men ge din matta lite tender, love and care över en tid så har du en matta för lång tid framöver. Mattan är gjort av PVC av hög kvalitet tillverkad enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH. På grund av sin tjocklek, 6 mm, så har den även bra dämpning. 


Strl: 
183 cm x 61 cm

Vikt: 1.7 kg

Grepp/Struktur: Typen "sticky mat" där greppet blir bättre med tiden. 

Dämpning: Då tjockleken ligger på 6 mm har den väldigt bra dämpning och skyddar dig från det hårda golvet.

Ekologisk: Nej, men tillverkad i PVC av hög kvalitet enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.

Yogaformer: En bra allroundmatta som passar till de flesta former av yoga men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig inledningsvis.

Färger: Finns i flera härliga färger

 

Yogiraj - Organic Premium Mat 6 mm - ekologisk matta med bra grepp 


En av våra bästsäljare, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Organic premium mat är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning. Denna matta tillsammans med Organic premium 4 mm är en av marknadens mest älskade mattor och har en av de längsta livslängderna för att vara en ekologisk matta. Med sin sobra naturfärgade look smälter den lika väl in på studion som i hemmet. 

Strl: 183 cm x 60 cm

Vikt: 3 kg

Grepp/Struktur: Organic premium mat har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Organic premium mat väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga. Passar mindre bra till hot yoga (då rekommenderar vi istället Grip mat

Färger: Naturfärg

 

Yogamatta för resan - lätt och vikbar 

En extra tunn och vikbar reseyogamatta kan vara ett supersmidigt kompliment för dig som vill yoga när du reser men inte vill släpa på en tung yogamatta. En extra tunn och vikbar yogamatta som du smidigt kan vika ihop och lägga i botten på din resväska är därför optimalt. Tunnare resemattor kan man också använda som ett extra hygienskt lager ovanpå lånemattor på till exempel gym och studion. 

 

Manduka - Superlite 1,5 mm - ekologisk och vikbar yogamatta för resa 


En smidig resematta som både kan rullas och vikas ihop och är perfekt för dig som ofta är på resande fot. Superlite är även ekologisk och ingår i Mandukas eKO-serie.

Strl: 61 cm x 180 cm

Vikt: 0,9 kg

Grepp/Struktur: På Superlite hittar du lätt ett bra grepp.

Dämpning: Superlite är 1,5 mm tjock vilket inte ger särskilt mycket dämpning.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: Perfekta resemattan då den kan vikas som en handduk i resväskan/weekendbagen. Då Superlite är väldigt tunn kan vissa asanans kännas lite för mycket. Därför passar yogamattan bra till många stående former av yoga där t. ex. knän inte behöver ligga i golvet för mycket, som tex ashtanga och vinyasa. Ett tips kan vara att ha en annan matta under eller kombinera med någon handduk eller filt att lägga under knäna. 


Yogiraj - Travel Mat 2 mm - prisvärd yogamatta för resa


En yogamatta av hög kvalitet till bra pris. Bra grepp med sin tygliknande känsla vilket passar utmärkt även vid fuktigare miljöer. Perfekt även att ta med till studion för en personlig och mer hygiensk känsla. 


Strl: 
60 cm x 183 cm

Vikt:0,8 kg

Grepp/Struktur: Typen "sticky mat"  

Dämpning: Med en tjocklek på 2 mm är lite tunnare än standard och som därför kan kännas lite tunt för en del med känsliga knän och leder.

Ekologisk:Nej men tillverkad av PVC av hög kvalitet enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.

Yogaformer:Resemattan passar till många stående former av yoga där t. ex. knän inte behöver ligga i golvet särskilt länge. Som t. ex. ashtanga, vinyasa och akroyoga. Ett tips kan vara att kombinera med en filt att lägga under knäna. 

 

Yogamatta utan glid och med bra grepp 

Ett vanligt problem kan vara att man halkar på sin yogamatta när man svettas, till exempel i hot yoga, bikram och poweryoga. Till dessa yogaformer finns yogamattor med extra bra grepp om transporterar bort fukt för att du ska kunna behålla ett stadigt grepp genom hela passet. Även enbomullsmattakan vara att rekommendera då dessa får bättre grepp desto fuktigare de blir. 

Tips!
Generellt gäller att alla yogamattor måste "yogas in" några veckor för att få sitt rätta grepp - ju mer du använder mattan, desto bättre grepp. Ge din yogamatta lite tid initialt och en chans till att bli en riktigt god följeslagare och vän i yogan. För att skynda på den naturliga nötningsprocessen kan man strö riktligt med havssalt över mattan, låta stå i 24 timmar och sedan torka av med en blöt trasa. Undvik dock detta på ekologiska yogamattor.


Yogiraj - Grip Mat 5 mm - yogamatta med grymt grepp 

Denna yogamatta är en ultraabsorberande premiummatta och är den perfekta yogamattan för alla svettiga och halkiga yogis därute. Grip mat passar både bra att ha liggandes hemma eller ta med till studion. Grip mat har rosats av många och prisats av Metro Modes stora yogatestpanel som bästa yogamattan av alla, just för att den som sitt namn antyder ger det bästa greppet. 


Strl: 
180 cm x 61 cm

Vikt: 1,7 kg

Grepp/Struktur:Yogiraj Grip Mat är speciellt designad för att suga upp svett och transportera bort fukt vilket gör att du kommer ha ett bra grepp under hela din träning.

Dämpning: 5 mm tjock vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än standardmattan som ligger på 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej men tillverkad i PVC av hög kvalitet enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.

Yogaformer: På grund av sitt överlägsna grepp och 5 mm tjocklek passar Yogiraj Grip Mat bra till de riktiga svettiga yogapassen som hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga och vinyasa.

 

Här kan du hitta Grip mat och fler mattor med riktigt bra grepp. 

Vilken livslängd har en yogamatta? 

Hållbarheten på yogamattor går aldrig att säga exakt då det är många faktorer som påverkar detta, som till exempel klimat, skötsel, material och användning. Ekologiska mattor i naturligt material som naturgummi kan komma att hålla en något kortare tid i och med att till exempel onödigt mycket solljusexponering och utomhusanvändning påskyndar den biologiska nerbrytningen. Yogamattor i PVC kan hålla väldigt länge och tål till och med rengöring i tvättmaskin. En ekologisk matta ska aldrig rengöras med enbart vatten då det torkar ut mattan. Det finns särskild mattrengöringsspray för ekologiska mattor här. Nedan har vi listat yogamattor med extra lång livslängd/hållbarhet. I dessa tider med ökade krav på hygien är det extra viktigt att hitta hållbara sätt att rengöra sin yogamatta på. 

Manduka - Black Mat PRO 6 mm - yogamatta med livstidsgaranti 

Sägs vara en av världens bästa yogamattor och har samtidigt en otroligt lång hållbarhet som inte går att jämföras. Yogamattan Black Mat PRO blir istället bara bättre desto mer den används och har därför livstidsgaranti från Manduka.

Strl: 180 cm x 66 cm x 216 cm

Vikt: 3,4 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än det normala 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar Black Mat PRO bra till yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, ishtayoga och hatha yoga.

 

Manduka - PROlite 4.7 mm - lättare yogamatta med livstidsgaranti 


En lite lättare variant av Black Mat PRO men med samma prestanda. PROLite mat är gjord för att enklare kunna tas med och har snabbt blivit en favorit. Därför finns den nu i en mängd olika färger för att alla ska kunna hitta den de trivs med. 


Strl: 
180 cm x 61 cm (finns även i200 cm)

Vikt: 1,8 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: PROlite har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standard matta och har därför lite bättre dämpning för leder och knän.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: PROlite passar bra till de flesta yogaformer som hathayoga, ishtayoga och flera som utöver vinyasa och ashtanga har även den här mattan som favorit.

 

Standardmatta som passar alla typer av yoga 

Är du nybörjare och bara vill ha en enkel yogamatta utan krusiduller när du nu ska inleda din yogapraktik? Svenska märket Yogiraj har flera olika typer av yogamattor i olika prisklasser men deras All-round mat är en yogamatta som passar perfekt för dig som är ny. 

Yogiraj - All-round mat 4 mm - perfekt för nybörjaren 

En yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i storpack och tvättas i tvättmaskin). Denna yogamatta får bättre grepp desto mer du använder den. Men kan upplevas som något hal första gångerna. Yogamattan är tillverkad i PVC av hög kvalitet enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.


Strl: 
183 cm x 61 cm

Vikt: cirka1,1 kg

Grepp/Struktur: Typen "sticky mat" där greppet blir bättre med tiden. 

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i standardtjocklek och i vanliga fall tillräckligt mycket dämpning för knän och leder. 

Ekologisk: Nej men tillverkad i PVC av hög kvalitet enligt Oeko-Tex Standard 100 och REACH.

Yogaformer: All-round mat är en bra yogamatta som passar de flesta former av yoga, men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

 

Ekologisk yogamatta - doftar den? 

De flesta yogamattor doftar eller luktar på något sätt. Ekologiska yogamattor har ofta en karaktäristisk doft, och att de avger denna doft är ett intyg på att de är gjorda av genuint, ekologiskt naturgummi, fritt från giftiga ämnen och kemikalier. Doften avdunstar efter några veckor, men om du är mycket känslig kan det hända att du upplever doften för stark och då kanske ett icke-ekologiskt alternativ passar bättre. En matta som anses som relativt doftfri är PROlite från Manduka, men allt är subjektivt, särskilt inom dofter och grepp. Här listar vi några bra ekologiska yogamattor - bra för klimatet och för din egen hemmamiljö: 

Yogiraj - Organic premium mat 4 mm - ekologisk yogamatta 


En snygg och ekologisk yogamatta med utmärkt grepp. Den är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen känner du dig nära jorden under hela din träning.


Strl:
 183 cm x 60 cm

Vikt: 2,1 kg

Grepp/Struktur: Organic premium mat har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräcklig dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: På grund av sitt utmärkta grepp passar Organic premium mat till yogaformer som ashtanga, vinyasa, hot yoga, bikram yoga, power yoga, akroyoga, ishtayoga och hatha yoga. Passar mindre bra till Hot yoga, då rekommenderar vi Grip mat

Färger: Naturfärg

 

Manduka - eKO Mat 5 mm - ekologisk & miljövänlig yogamatta 

En ekologisk yogamatta med en unik ytstruktur som underlättar för dig  att hitta ett bra grepp. Mattan ger bra dämpning för dig med lite känsligare knän och leder och är en av de mest slitstarka miljövänliga mattorna på marknaden.

Strl: 180 cm x 66 cm (finns även i 200 cm)

Vikt: 3,2 kg

Grepp/Struktur:eKO Mat har en speciell ytstruktur som nästan ser lite randig ut och som gör att du lättare hittar greppet.

Dämpning: eKO Mat har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standardmatta och har därför lite bättre dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar eKO Mat till de flesta yogaformer som ashtanga, vinyasa, hatha yoga och ishtayoga.

 

Yogamatta i ull - perfekt för yinyoga och lugna former

Ullmattor är perfekta yogamattor till lugna former av yoga som kundalini-, restorative-, yin- eller mediyoga. En ullmatta håller dig varm och är även naturligt resistent mot smuts och hållbar i många år. Undersidan är ofta gjord av latex för att motverka halka. 

Här hittar du alla våra ullmattor för yoga och meditation

 Vill du ha personlig hjälp? Välkommen att kontakta oss via
[email protected]

Vi rekommenderar

Yogamatta All-round yoga mat, 6 mm, Moss Green - Yogiraj

En yogamatta för alla. All-round mat passar lika bra för nybörjaren som för den vana yogin, samt för studion. Yogirajs All-round mat har lång livslängd och ett grepp som bara blir bättre med tid och användning. Den här tjockare varianten ger ännu bättre stötdämpning.

 

389 kr
Yogamatta Organic premium mat 4 mm - Yogiraj
Yogamattan Organic premium yoga mat kombinerar ett fantastiskt bra grepp och bra stötdämpning med giftfria material. Den tillverkas med omtanke för människan och vår planet – en ekologisk favorit. Organic premium är Yogirajs mest eftefrågade matta genom åren, och kanske även den mest välkända. Vissa kallar den kultmatta. Vi kallar den vår bästsäljare.

1 199 kr
Yogamatta Grip mat 5 mm - Yogiraj

”Här snackar vi supergrepp, bäst i klassen! Doftfri, ligger tungt på plats på golvet och känns tjockare än sina 5 mm – vilket är ett stort plus, speciellt när knän eller armbågar vilar tungt mot marken.”  Metro Mode

När greppet är allt. Ultraabsorberande yoga matta som erbjuder maximalt grepp. Yogirajs Grip mat är yogamattan som passar alla yogastilar och utövare, och extra bra till svettigare dynamisk yoga samt även hot yoga eller Bikram yoga. På Grip mat står du fast och stadig med maximal support, även i de mest krävande asanas. Grip mat blir snabbt din pålitliga yogavän i vått och torrt. Producerad i Europa.


999 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Yogamatta Organic premium mat, 6 mm - Yogiraj
Organic premium yoga mat är yogavärldens ekologiska favorit – tillverkad med omtanke för människan och vår planet. Den kombinerar giftfria material med ett fantastiskt grepp och bra stötdämpning. Denna tjockare variant ger även ett extra stöd för den som behöver det och passar även perfekt till Pilates. Organic premium mat är Yogirajs mest efterfrågade yogamatta genom åren. Vissa kallar den kultmatta. Vi kallar den vår bästsäljare.

1 299 kr
Yogamatta All-round yoga mat, 4 mm, Moss Green - Yogiraj
All-round mat yogamatta som passar lika bra för nybörjare som för vana yogis, samt för studion. All-round mat lever länge och har ett grepp som bara förbättras med tid och användning. En matta för alla yogis.
349 kr