Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Byt land

Välj ett land nedan för att visa priser och artiklar för detta land

FinlandNorgeSverige

4 vanliga frågor om meditation

Fyra vanliga frågor om meditation

Fyra vanliga frågor om meditation – Yogagrossisten


Är du nyfiken på meditation? I det samhälle vi lever i idag, där vi är ständigt uppkopplade och nåbara, där vi dagligen möts av en stadig ström av budskap och information och våra hjärnor jobbar på helvarv, är behovet av att kunna koppla av och rikta fokus inåt större än någonsin. Fler börjar söka sig till meditation för att kunna varva ner och hitta lugnet inom sig samtidigt som det kommer fler forskningsrapporter som visar på denna tusenåriga metods effektivitet och andra fördelar. Som nybörjare kan frågorna vara många, därför har vi svarat på fyra vanliga frågor för dig som vill komma igång med en meditationspraktik.

Hur andas man när man mediterar?

Det finns många olika meditationstekniker där man använder sig av olika andningsmetoder men en av de vanligaste teknikerna är att observera andningen. Det handlar inte om att du ska andas på ett särskilt sätt utan snarare att du ska betrakta dina egna andetag. Börja med att ta några djupa andetag och sedan låt din andning fortsätta av sig självt och vara precis som den är. Följ med i det naturliga flödet mellan inandetag, utandetag och de korta pauserna däremellan. Bara notera hur det känns att andas här och nu.

Hur ska jag sitta när jag mediterar?

Man behöver inte sitta i lotusställning för att meditera. Det underlättar om man kan sitta bekvämt, så att tankarna inte fokuserar på obehag i kroppen. Två saker att tänka på för att enklare hitta en bekväm position är att hålla ryggen lång och bäckenet framåttippat. Du gör det genom att komma upp och sitta på något, till exempel en kudde, en vikt filt eller ett yoga block. Det finns också särskilda meditationskuddar just för detta ändamål. Det kan ta ett tag innan din kropp kan sitta i en bekväm sittande ställning, så ha tålamod, med lite träning vänjer sig kroppen snart. Du kan också testa att sitta med ryggen mot en vägg, sitta på en stol eller ligga ner och meditera.

Hur slutar jag tänka på saker?

Många tror att man måste bli helt fri från tankar när man ska meditera men det handlar egentligen om att bli medveten om vad det är för tankar som dyker upp och att de finns där. Genom att koncentrera dig och fokusera dina sinnen på ditt inre kan du börja stilla tankarna. Du kan fokusera på din andning som nämnt ovan, bara glida med in och ut och vila i de korta pauserna emellan. En annan metod är att lägga fokus på tredje ögat, en punkt i pannan mellan ögonbrynen, och försöka hålla din koncentration där. Det krävs disciplin - ge inte upp. Klandra inte dig själv när tankarna dyker upp, låt dem glida förbi och för vänligen men bestämt åter ditt fokus till din andning eller till ditt tredje öga. 

Hur vet jag när jag mediterar?

Det är svårt att beskriva känslan av ett meditativt stadium då det är väldigt individuellt. Det man kan säga är att man förlorar känslan av tid och rum: om du till exempel ställer klockan på 15 minuter och det känns som två minuter har förflutit har du med största sannolikhet mediterat. Om det kändes som 15 långsamma minuter nådde du antagligen inte ett meditativt stadium - men det är alltid en bra början!

Är du intresserad av att fördjupa dig inom meditationens underbara värld så har Yogagrossisten produkterna för dig. Vi har meditationskuddar, böcker och andra hjälpmedel som kan vara till nytta när du vill komma igång meditation som du hittar här. Lycka till