Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Meditation & Spirituellt / 4 vanliga frågor om meditation

4 vanliga frågor om meditation

Man som mediterar meditation

Är du nyfiken på meditation? Hur är det att meditera? I det samhälle vi lever i idag, där vi är ständigt uppkopplade och nåbara, där vi dagligen möts av en stadig ström av budskap och information och våra hjärnor jobbar på helvarv, är behovet av att kunna koppla av och rikta fokus inåt större än någonsin. Behovet av mindfulness ökar dagligen. Som nybörjare kan frågorna vara många. Här har vi samlat svaren i fyra enkla steg att komma igång med din meditationspraktik.

Hur andas man när man mediterar?

Det finns många olika meditationstekniker där man använder sig av olika andningsmetoder men en av de vanligaste teknikerna är att observera andningen. Det handlar inte om att du ska andas på ett särskilt sätt utan snarare att du ska betrakta dina egna andetag. Börja med att ta några djupa andetag och sedan låt din andning fortsätta av sig självt och vara precis som den är. Följ med i det naturliga flödet mellan inandetag, utandetag och de korta pauserna däremellan. Bara notera hur det känns att andas här och nu.

Hur ska jag sitta när jag mediterar?

Man behöver inte sitta i lotusställning för att meditera. Det underlättar om man kan sitta bekvämt, så att tankarna inte fokuserar på obehag i kroppen. Två saker att tänka på för att enklare hitta en bekväm position är att hålla ryggen lång och bäckenet framåttippat. Du gör det genom att komma upp och sitta på något, till exempel en kudde, en vikt filt eller ett yogablock. Det finns också särskilda meditationskuddar just för detta ändamål. Det kan ta ett tag innan din kropp kan sitta i en bekväm sittande ställning, så ha tålamod, med lite träning vänjer sig kroppen snart. Du kan också testa att sitta med ryggen mot en vägg, sitta på en stol eller ligga ner och meditera.

Hur slutar jag tänka på saker?

Många tror att man måste bli helt fri från tankar när man ska meditera men det handlar egentligen om att bli medveten om vad det är för tankar som dyker upp och att de finns där. Genom att koncentrera dig och fokusera dina sinnen på ditt inre kan du börja stilla tankarna. En meditationslärare använder ofta en klangskål för att markera början och slut på meditationen, så slipper man fokusera på det. Du kan fokusera på din andning som nämnt ovan, bara glida med i andetaget in och ut och vila i de korta pauserna emellan. En annan metod är att lägga fokus på tredje ögat, en punkt i pannan mellan ögonbrynen, och försöka hålla din koncentration där. Det krävs disciplin - ge inte upp. Klandra inte dig själv när tankarna dyker upp, låt dem glida förbi och för vänligen men bestämt åter ditt fokus till din andning eller till ditt tredje öga. Att meditera regelbundet stärker din meditationsteknik. 

Hur vet jag när jag mediterar?

Det är svårt att beskriva känslan av ett meditativt stadium då det är väldigt individuellt. Det man kan säga är att man förlorar känslan av tid och rum: om du till exempel ställer klockan på 15 minuter och det känns som två minuter har förflutit har du med största sannolikhet mediterat. Om det kändes som 15 långsamma minuter nådde du antagligen inte ett meditativt stadium - men det är alltid en bra början!

Är du intresserad av att fördjupa dig inom meditationens underbara värld så har Yogagrossisten produkterna för dig. I vårt meditationssortiment hittar du allt du behöver för att komma igång. Lycka till!

Vi rekommenderar

Ögonkudde Eye pillow, Moss Green - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Meditationskudde Meditation cushion, crescent, Moss Green - Yogiraj
Underskatta inte din tysta och lugna egentid – eller en meditationskudde. Njut av tystnaden och fokusera på ditt andetag. Denna kudde är fylld med ekologiskt bovete och ger en skön sittande ställning och stöd för dina korsade ben. Mediationskudden kan även användas som amningskudde för att stötta upp amning för nyblivna mammor. Yogirajs meditationskuddar har extra lång livslängd, dels med dess slittåliga ekologiska bomull, dels att du kan fylla på bovete (som du hittar hos oss) i innerpåsen, tvätta ytterfordralet i maskin (30 grader) och fräscha upp eller förnya med nya färg med ett löst ytterfodral.
529 kr
Meditationskudde Infinity, Misty greige - Ulrica Norberg x Yogiraj
"We begin our life with an inhale, and we leave this world with an exhale. The in between is what we call life. Our breathing is the human expression of life force. It sustains, governs and witnesses our being and our relation to the world. There can be no thinking, feeling, moving or being without our breath. It's our superpower. Let's care for it." - Ulrica Norberg, Yogamaster

599 kr
Ögonkudde Eye pillow, Graphite Grey - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr