Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / 5 saker att tänka på när du köper yogamatta

5 saker att tänka på när du köper yogamatta

Vad ska man tänka på när man ska köpa en yogamatta? 5 bra tips! 

Ska du köpa en yogamatta och har svårt att veta vad du ska titta efter för att hitta yogamattan som passar dig? Oavsett om det är din allra första yogamatta eller om du ska byta ut din gamla så kan det vara klurigt att välja när det finns så många varianter att välja mellan. Det allra viktigaste är såklart att det ska vara en yogamatta som passar dig och din yogapraktik. Men hur vet man att den gör det? Här listar vi upp fem faktorer som du kan fundera på när du ska köpa en ny yogamatta: 

 

  1. Användning 

Hur mycket kommer du att använda yogamattan? Vilken sorts yoga kommer du att utöva? Är du ny så kanske du inte riktigt kan svara på dessa frågor och då kan det vara bra att välja en enklare yogamatta att börja med tills du har hittat din inriktning. Vet du däremot att du kommer att köra yinyoga eller hotyoga så är det bra att läsa på mer om vilka egenskaper som passar just den yogastilen. Vet du att du kommer använda din yogamatta mycket så är det bra att välja en rejäl matta som håller länge. 

 

  1. Tjocklek

Yogamattans tjocklek är också en faktor att förhålla sig till. Den normala yogamattan är cirka 4 millimeter tjock och lämpar sig för stilar som hatha-och ashtangayoga och vinyasa flow, mer fysiska former av yoga där du behöver känna in underlaget och grunda dig. Det finns tjockare yogamattor runt 6 millimeter som ger lite mer dämpning som passar lugnare former av yoga som yinyoga, restorative yoga och MediYoga. Kommer du resa mycket med din yogamatta eller ta med den och lägga över en lånematta så kan en reseyogamatta vara ett bra alternativ. De brukar ligga mellan 1,5 till 3 millimeter i tjocklek. 

 

  1. Grepp

Yogamattans grepp är för många den allra viktigaste faktorn och kanske särskilt om du praktiserar mer fysiskt krävande former av yoga som gör att du svettas mycket. Viktigt att tänka på är att de allra flesta yogamattor ger ett bättre grepp ju mer man använder den, så ibland måste du ge din yogamatta lite tid. För dig som söker en yogamatta med supergrepp så finns det speciella yogamattor och yogamattor i kork har också ett mycket bra grepp. För dig som svettas mycket kan också en matthandduk vara ett smart alternativ.

 

  1. Pris

En yogamatta kan skilja mycket i pris, från en enstaka hundralapp till över tusenlappen och eftersom det finns så många yogamattor att välja mellan kan det vara bra att bestämma en budget innan du börjar leta. Tänk på att du med största sannolikhet får vad du betalar för vad gäller material och hållbarhet.  

 

  1. Material

Yogamattans material är också en faktor att ta hänsyn till, särskilt om hållbarhet är en viktig fråga för dig. Två av de vanligaste materialen i en yogamatta är naturgummi och PVC-plast. Naturgummi är som namnet antyder ett naturmaterial som ger en tyngre yogamatta med ett bra grepp. PVC är ett lätt och slitstarkt material som håller länge men kolla så att det är en giftfri plast då kroppen lätt tar upp skadliga ämnen genom huden. Ett annat material är kork som är ett naturligt och mycket hållbart material. För dig som utövar lugnare former av yoga så finns även yogamattor i ull som är varma och mjuka. 

 

Om du vill läsa på mer kring olika yogamattor har vi fler artiklar som kan hjälpa dig som du ser här nedan. Tveka inte heller att kontakta vår kundtjänst om du har fler frågor och funderingar. Lycka till!