Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Inspiration / Lär dig mer om chakran

Har du hört talas om chakran? 

Har din yogalärare eller meditationsledare pratat om chakran under ett pass? Inom den yogiska filosofin pratar man, precis som inom flera andra österländska teorier, om att vi består av energier och inte bara en fysisk kropp. Även inom kvantfysiken pratar man om att vi består av energivågor. Det innebär ett holistiskt helhetstänk som ser till att allt, både vår fysiska kropp och det vi inte riktigt kan ta på, som energier, hänger samman och påverkar oss. Särskilt inom ayurveda pratar man om olika chakran - energipunkter i kroppen. Här förklarar vi mer!

Vår energikropp består av inte mindre än 72 000 energikanaler, nadis, där energi flödar. Men man pratar kanske framförallt om sju, eller inom Kundaliniyogan även om åtta, större energipunkter i kroppen, chakran, där energin möts. Chakrana kan ses som virvlar eller energihjul i kroppen som är i ständig rörelse. Chakra är sanskrit och betyder just livsenergihjul.

Inget chakra arbetar självt utan allt hänger samman och påverkar hur vi mår, uttrycker oss och vilka vi är. De sju mest centrala chakrana går från roten av vår ryggrad upp till toppen på hjässan och binds samman av en stor energikanal, Sashumna nadi.

För att vi ska må bra är det viktigt att energin kan flöda fritt genom våra chakran och att chakrana snurrar i samma takt. Vi kan få en obalans eller blockering i ett chakra, om vi tex har tryckt undan en känsla eller en jobbig händelse. Ett chakra kan vara såväl under som överaktivt. Att bli medveten om sin energicenter/chakran kan hjälpa till att förstå hur vårt mående hänger ihop med vår kropp.

Kroppens chakran har olika färger och energifrekvenser. De nedre är något lägre i frekvens då de står i kontakt med jorden och de högre vibrationerna är mer i kontakt med det intuitiva, andliga och universum.

 

 

Våra sju chakran

Rotchakrat - Muladhara

Placering: Slutet på ryggraden, mellan anal och könsorgan. Benen ses som en förlängning av detta chakra.

Står för: Grundtrygghet i tillvaron, mod, stabilitet och att sätta gränser. Sammanlänkar oss med jorden, vår bas. Förlorar vi kontakten med jorden blir vi som ett träd utan rötter och får svårt att stå upprätt när det stormar till.

Färg: Röd

Element: Jord

Symtom vid obalans kan vara: Låg på kraft, otrygghet, osäkerhet, rädsla och depression. En känsla av att stå still i privat och yrkesliv, utmattning, problem med könsorganen.

 

Sakralchakrat - Svadisthana                        

Placering: Strax under naveln.

Står för: Passion, kreativitet, livsglädje, energi, spontanitet, självförtroende, sexualitet, balans mellan maskulint och feminint. Bryter ner negativa känslor som rädsla och ilska. Står för vår relation med våra känslor och andra människor. Att kunna skilja på behov och begär.

Färg: Orange

Element: Vatten

Symtom vid obalans kan vara: Upplevelse av att inte ha kontroll över sina känslor/humörsvängningar, att aldrig vara riktigt tillfredsställd, bekräftelsebehov, att ha svårt att skaffa vänner eller träffa en partner. Urinbesvär och gynekologiska problem. Under eller översexualitet.

 

Solarplexuschakrat - Manipura

Placering: Strax ovanför naveln.

Står för: Självkänsla, att stå för den vi är, vår magkänsla, livsenergi, vilja och självdisciplin. Vår inre eld. Är du balanserad här når du också fram till människor med din glöd och inspirerar andra.

Färg: Gult.

Element: Eld.

Symtom vid obalans kan vara: Trötthet (vilket ofta hör ihop med att magen förbrukar näringsämnena från maten innan de når blodomloppet och inte riktigt räcker till åt hjärnan, och även levern som är en stor bränsledepå påverkas, och ger en känsla av trötthet och att inte orka tänka klart och problem med uthållighet att slutföra projekt). Ger även magbesvär som svullen mage, magkatarr, diabetes. Besvär uppkomna efter ouppklarade känslor som tryckts undan sätter sig ofta här, när man har känslan av att ha gått emot sin magkänsla. Det kan även vara en obalans här i din inre eld om du är väldigt fokuserad på vad du gör mer än vad du är. Om det tex är väldigt viktigt med framgång, erkännande och status, du känner en stark identifiering via dina ägodelar istället för att se att du räcker till precis som du är.

 

Hjärtchakrat - Anahata

Placering: Mellan bröstvårtorna

Står för: Den sanna kärleken. Hjärtchakrat är hemmet för kärleken inom oss och ses som en av de största källorna till healing. Ett balanserat hjärtchakra ger en känsla av att förstå och acceptera våra medmänniskor, djur och natur för vilka de är och en känsla av att vara i balans. Att kunna ge och ta emot kärlek utan rädsla och beräkning. Att kunna acceptera och älska sig själv för att också kunna förstå och göra detsamma till andra människor. Detta chakra ses även som en brygga mellan våra mer jordade baschakran och våra högre lite mer andliga, spirituella chakran.

Färg: Grönt.

Element: Luft.

Symtom vid obalans kan vara: Relationsproblem - både svårt att släppa in och problem att släppa personer, gråtmild, depression, känsla av att vara obalanserad/häftiga känslor, dömande mot andra, negativ syn på världen. Astma, hjärt och lungsjukdomar, högt blodtryck. Att ge kärlek för att få. Söker bekräftelse och uppskattning från andra.

 

Halschakrat - Vishuddha

Placering: Halsen.

Står för: Kommunikation, att uttrycka och leva efter vår sanning mot oss själva och andra. Ses också som vårt paranormala chakra och står för vår intuitiva förmåga. Vid ett balanserat halschakra uttrycker man enkelt vad man känner och tänker, vågar ta för sig men ödmjukt ta in hur andra uppfattar det hela och ser till att inte vara dömande eller hård. Här har ofta den andliga kontakten sin början.

Färg: Blå.

Element: Ljus. Här förenas elementen jord, luft, vatten och eld från de lägre chakrana.

Symtom vid obalans kan vara: Svårt att kommunicera och säga vad känner och vill få sagt, halsont, nackbesvär, problem med sköldkörteln, sömnsvårigheter,

 

Pannchakrat – Ajna

Placering: Mitt i mellan ögonbrynen, sk tredje ögat. 

Står för: Intuition, drömmar och målbilder, vårt minne, vårt högre jag, det gudomliga inom oss, ju klarare och renare chakra ju starkare budskap kan du motta från det gudomliga/våra guider, klara visualiseringar och god självinsikt som gör att vi kan göra goda bedömningar,

Färg: Indigo

Element: Rent ljus.

Symtom vid obalans kan vara: Huvudvärk, mardrömmar, koncentrationssvårigheter, verklighetsflykt, problem med synen, svårt att minnas saker, att inte lita på och agera efter sund förnuft, vår intuition, svårt att förstå den andliga världen,

 

Kronchakrat – Sahasrara

Placering: Strax ovanför hjässan.

Står för: Förbinder oss med högre energier, vårt öde och universum. På samma sätt som vårt första chakra grundar oss med jorden är detta porten uppåt mot himlen och driver på oss mot det vi ska bli. Känslan av förening, oändlighet, insikt och frid.

Färg: Violett och vitt.

Element: Ren energi, ditt inre ljus.

Symptom på obalans: Överdriven tro på sig själv, religiös fanatism, svårt att stå med båda fötterna på jorden vilket kan göra det svårt för människor runt omkring att ta personen på allvar. Även otrygghet, tomhet, svårt att komma framåt i livet, rädsla för döden, avsaknad av vilja att utvecklas andligt eller i sitt inre jag, låg självkänsla och vilsenhet.

 

Auran

Placering: Omsluter den fysiska kroppen.

Står för: Din utstrålning och beskydd runt kroppen.

Färg: Guld.

Element: Själ.

Symptom på obalans: Svårt att stå emot yttre negativitet och sjukdom.