Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Så rengör du din yogamatta

Så rengör du din yogamatta

Rengöring yogamatta

 

Hur ska man egentligen rengöra sin yogamatta? Och när rengjorde du din yogamatta senast? Vissa gör det efter varje användning, medan de flesta av oss gör det mer sällan och många har nog aldrig tänkt tanken på att det är något som behövs göra. Men sanningen är att vår yogamatta utsätts för en hel del smuts, särskilt om du använder den varje dag. Genom att regelbundet rengöra din yogamatta på rätt sätt håller du inte bara oönskade bakterier borta, utan du kan också förlänga livslängden på den. 

Olika rengöringstekniker beroende på material

Hur du bäst rengör din yogamatta beror på vilket material den är tillverkad i. Det allra bästa är att läsa igenom tvättanvisningarna för din yogamatta när du köper den eller kolla tillverkarens instruktioner men det finns också generella skötselråd som man kan följa: 

Så rengör du en yogamatta i PVC:

Tunnare yogamattor kan ofta tvättas i tvättmaskin i 30 grader. Om det går så välj ett program utan centrifugering, annars ta ut yogamattan innan centrifugeringen börjar. Är din yogamatta lite tjockare eller svår att få in i tvättmaskinen går det bra att tvätta av den i duschen eller i badkaret eller torka av den med en trasa. Du kan använda såpa som rengöringsmedel.  Hängtorka eller rulla in i en handduk för att få ut all fukt. 

Så tvättar du en yogamatta i naturgummi:

Naturgummi är ett naturligt material som inte tål för mycket kontakt med vatten då vattnet påskyndar naturgummits naturliga nedbrytningsprocess. Därför går det inte att tvätta din naturgummimatta i tvättmaskin eller dusch. Bästa sättet att rengöra den på är istället att använda en mattrengöring eller en skonsam rengöringsmix av vinäger och vatten. Om du torkar din matta utomhus så se till att den inte hänger i direkt solljus då det bleker naturgummit. Se till att din yogamatta har torkat ordentligt innan du rullar ihop den.

Hur gör man rent en yogamatta i kork? 

Kork är ett naturmaterial som har antibakteriella egenskaper vilket innebär att en korkyogamatta är i princip självrengörande och den inte tar åt sig lukt. För att fräscha upp din korkyogamatta kan du försiktigt torka av den med vatten eller använda lite mattrengöringsmedel.

Så tvättar du din yogamatta i ull: 

Ull är också ett naturligt material som har en inbyggd smutsavvisande förmåga.  Det bästa sättet att rengöra din ullyogamatta på är att skaka av den och vädra den. Många varianter tål också en skonsam maskintvätt om det skulle behövas. 

Rengöringsspray för yogamatta: 

Flera tillverkare av yogamattor har egna mattrengöringssprayer man kan köpa och rengöra sin yogamatta med, exempelvis Manduka och Jade. Du kan också göra en egen mild rengöring genom att blanda lika delar av vatten och vinäger. För att få en fräsch doft så kan du tillsätta några droppar av eterisk olja av till exempel eukalyptus, häll i blandningen i en sprayflaska och använd den både för en daglig uppfräschnings av din yogamatta eller när du ska djuprengöra den. 

Vi på Yogagrossisten har ett brett sortiment av yogamattor i bland annat giftfri PVC, naturgummi och ullyogamattor. Vi försöker att alltid nämna yogamattans skötselråd i beskrivningen, men om du är osäker på hur du bäst rengör din yogamatta kan du mer än gärna kontakta vår kundtjänst. Tänk på att ha lite framförhållning när du ska tvätta din matta då det kan ta ett tag för den att torka och att den inte bör användas när den fortfarande är fuktig. Lycka till!