Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Skillnad på yinyoga och restorative yoga

Skillnad på yinyoga och restorative yoga

Vad är det för skillnad på yinyoga och restorative yoga?

Yinyoga och restorative yoga är två yogaformer som ökar i pooularitet - med hur skiljer de sig åt?

Yoga har i västvärlden ökat i popularitet de senaste åren vilket även har medfört att det ploppar upp nya yogastilar titt som tätt. Ibland är det inte helt lätt att veta vad en stil innebär och vad som är skillnaden mellan olika yogastilar. Yinyoga och restorative yoga är två lugnare former av yoga som kan vara svårt att skilja från varandra. Vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Vad är yinyoga?

Yinyoga har fått sitt namn av motsatserna yin och yang inom kinesisk filosofi där yin symboliserar passivitet och stillhet och yang aktivitet och rörlighet. Yinyoga är en passiv form av yoga där fokus ligger på att bearbeta kroppens bindväv istället för muskler. Det gör man genom att hålla yogapositioner som försiktigt stretchar kroppen och som hålls en lite längre tid, åtminstone 3-5 minuter.

Yinyogapositionerna utförs alltid sittande eller liggande i ett lugnt tempo samtidigt som man praktiserar medveten närvaro i nuet. Yinyoga kan praktiseras av alla och är ett bra komplement till annan träning och är särskilt bra för dig som är stel i kroppen. Yinyoga mjukar upp kroppen och fyller den med ny energi.

Vad är restorative yoga?

Restorative yoga handlar om att slappna av och låta kroppen vila och förnya sig. Översatt till svenska betyder restorative återhämtande och det är precis vad denna form av yoga handlar om – återhämtning. I denna yogastil är målet att kunna slappna av och släppa taget helt och fullt för att låta kroppen kunna fokusera på att vitalisera sig.

Det uppnås genom behagliga yogapositioner som är helt utan ansträngning för kroppen som hålls i minst sex minuter och upp till 30 minuter. Fokus är att nå en djup avslappning, vilket kan vara svårare än vad man tror. Förutom att slappna av lättare ger restorative bättre sömn och kan motverka olika stressymptom. Precis som yinyogan passar restorative alla och är ett bra komplement till träning och andra yogaformer.

Vad är lika och vad skiljer dem åt?

De båda formerna håller samma lugna tempo men i restorative håller man positionerna ännu längre än i yinyogan just för att man ska få möjlighet att slappna så att kroppen får chans till återhämtning. Det som skiljer yinyogan från restorative yoga är främst aktiviteten - i yinyogan eftersträvas en passiv stretch, medan man i restorative yoga inte stretchar alls - målet är helt enkelt att slappna av.

Gemensamt för de båda stilarna är att man ska ha det så bekvämt som möjligt och det är därför man i yinyoga och restorative använder många yogatillbehör. Man använder bolster, block och filtar för stöd och vanligtvis får man ordentligt med tid för att förbereda inför en yogaposition så man kan hitta en behaglig position som man kan stanna i länge.

Att lägga en lavendeldoftande ögonpåse över ögonen kan fördjupa avslappningen och fungerar även bra som tyngder att vila i händerna. Många yin-och restorativeutövare föredrar en ullmatta som är varm och mjuk att yoga på. Har du inga yogatillbehör hemma kan du använda kuddar, böcker och filtar annars hittar du allt du behöver för att utöva yin-eller restorative yoga här.

Är du ute efter en lugnare form av yoga så utforska de återhämtande effekterna, avslappningen och upptäck de fantastiska fördelarna för kropp och själ som både yin- och restorative yoga erbjuder.

Yogagrossisten.se kan du köpa meditationskuddar, ullmattor, klangskålar, rökelse och annat som hjälper dig i din meditation.

Vi rekommenderar

Ögonkudde Eye pillow, Moss Green - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Meditationskudde Meditation cushion, crescent, Moss Green - Yogiraj
Underskatta inte din tysta och lugna egentid – eller en meditationskudde. Njut av tystnaden och fokusera på ditt andetag. Denna kudde är fylld med ekologiskt bovete och ger en skön sittande ställning och stöd för dina korsade ben. Mediationskudden kan även användas som amningskudde för att stötta upp amning för nyblivna mammor. Yogirajs meditationskuddar har extra lång livslängd, dels med dess slittåliga ekologiska bomull, dels att du kan fylla på bovete (som du hittar hos oss) i innerpåsen, tvätta ytterfordralet i maskin (30 grader) och fräscha upp eller förnya med nya färg med ett löst ytterfodral.
529 kr
Meditationskudde Infinity, Misty greige - Ulrica Norberg x Yogiraj
"We begin our life with an inhale, and we leave this world with an exhale. The in between is what we call life. Our breathing is the human expression of life force. It sustains, governs and witnesses our being and our relation to the world. There can be no thinking, feeling, moving or being without our breath. It's our superpower. Let's care for it." - Ulrica Norberg, Yogamaster

599 kr
Ögonkudde Eye pillow, Graphite Grey - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr