Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Skillnad på yinyoga och restorative yoga

Skillnad på yinyoga och restorative yoga

Vad är det för skillnad på yinyoga och restorative yoga?

Yinyoga och restorative yoga är två yogaformer som ökar i pooularitet - med hur skiljer de sig åt?

Yoga har i västvärlden ökat i popularitet de senaste åren vilket även har medfört att det ploppar upp nya yogastilar titt som tätt. Ibland är det inte helt lätt att veta vad en stil innebär och vad som är skillnaden mellan olika yogastilar. Yinyoga och restorative yoga är två lugnare former av yoga som kan vara svårt att skilja från varandra. Vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Vad är yinyoga?

Yinyoga har fått sitt namn av motsatserna yin och yang inom kinesisk filosofi där yin symboliserar passivitet och stillhet och yang aktivitet och rörlighet. Yinyoga är en passiv form av yoga där fokus ligger på att bearbeta kroppens bindväv istället för muskler. Det gör man genom att hålla yogapositioner som försiktigt stretchar kroppen och som hålls en lite längre tid, åtminstone 3-5 minuter.

Yinyogapositionerna utförs alltid sittande eller liggande i ett lugnt tempo samtidigt som man praktiserar medveten närvaro i nuet. Yinyoga kan praktiseras av alla och är ett bra komplement till annan träning och är särskilt bra för dig som är stel i kroppen. Yinyoga mjukar upp kroppen och fyller den med ny energi.

Vad är restorative yoga?

Restorative yoga handlar om att slappna av och låta kroppen vila och förnya sig. Översatt till svenska betyder restorative återhämtande och det är precis vad denna form av yoga handlar om – återhämtning. I denna yogastil är målet att kunna slappna av och släppa taget helt och fullt för att låta kroppen kunna fokusera på att vitalisera sig.

Det uppnås genom behagliga yogapositioner som är helt utan ansträngning för kroppen som hålls i minst sex minuter och upp till 30 minuter. Fokus är att nå en djup avslappning, vilket kan vara svårare än vad man tror. Förutom att slappna av lättare ger restorative bättre sömn och kan motverka olika stressymptom. Precis som yinyogan passar restorative alla och är ett bra komplement till träning och andra yogaformer.

Vad är lika och vad skiljer dem åt?

De båda formerna håller samma lugna tempo men i restorative håller man positionerna ännu längre än i yinyogan just för att man ska få möjlighet att slappna så att kroppen får chans till återhämtning. Det som skiljer yinyogan från restorative yoga är främst aktiviteten - i yinyogan eftersträvas en passiv stretch, medan man i restorative yoga inte stretchar alls - målet är helt enkelt att slappna av.

Gemensamt för de båda stilarna är att man ska ha det så bekvämt som möjligt och det är därför man i yinyoga och restorative använder många yogatillbehör. Man använder bolster, block och filtar för stöd och vanligtvis får man ordentligt med tid för att förbereda inför en yogaposition så man kan hitta en behaglig position som man kan stanna i länge.

Att lägga en lavendeldoftande ögonpåse över ögonen kan fördjupa avslappningen och fungerar även bra som tyngder att vila i händerna. Många yin-och restorativeutövare föredrar en ullmatta som är varm och mjuk att yoga på. Har du inga yogatillbehör hemma kan du använda kuddar, böcker och filtar annars hittar du allt du behöver för att utöva yin-eller restorative yoga här.

Är du ute efter en lugnare form av yoga så utforska de återhämtande effekterna, avslappningen och upptäck de fantastiska fördelarna för kropp och själ som både yin- och restorative yoga erbjuder.

Yogagrossisten.se kan du köpa meditationskuddar, ullmattor, klangskålar, rökelse och annat som hjälper dig i din meditation.