Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Övningar online / Träna bäckenbotten efter förlossningen

Träna upp bäckenbotten - testa yoniägg

Yoniägg hjälper dig att stärka bäckenbotten

En graviditet och förlossningen visar hur makalös kvinnokroppen faktiskt är och vilken fantastisk förmåga den har att anpassa sig. När och hur man kommer igång med yoga och annan träning efter förlossningen är olika för alla och väcker blandade känslor. Vissa kommer igång snabbt, andra måste ge både kropp och själ mer tid innan det är dags. Det viktiga är att du känner att du är redo och att kroppen tillåter. Och börja mjukt, låt det ta tid!

Bäckenbottenmuskulaturen är central för kvinnans underlivshälsa och både innan och efter graviditet råds vi att träna den. Bäckenbotten består av många olika små muskler, formade som en diamant mellan pubisbenet, svanskotan och mellan sittbenen. De töjs ordentligt under gravid och förlossning så de behöver tränas upp efter att barnet fötts. Man kan uppleva bäckenbottenövningar som tråkiga men faktum är att dessa muskler har en stor påverkan på vårt mående då de stöttar upp alla inre organ och hjälper oss bibehålla en bra hållning.

Ett bra hjälpmedel för att stärka din bäckenbottenmuskulatur är yoniägget, som har sina rötter i Asien. Yoni betyder helig plats på sanskrit och äggen är oftast tillverkade i naturmaterial som bergkristall eller rosenkvarts.

Hur använder man yoniägg?

Kolla med din barnmorska eller känn efter att du är läkt innan du använder yoniägget. Innan användningen så se till att det är ordentligt rengjort. I många yoniägg finns hål upptill där du kan trä igenom en tråd, till exempel tandtråd, för att enklare kunna kontrollera användningen. Välj sedan en plats där du kan få lugn och ro att arbeta med ägget. Om du vill så kan du tända lite ljus, palo santo, oljor och spela lite musik för att skapa en lugn stämning.

Börja med att smörja in ditt underliv för att kunna föra in ägget på ett varsamt sätt, till exempel med en ekologisk kallpressad kokosolja. Låt det ta tid, slappna av och sluta om du känner obehag. Lägg dig ner och hitta kontakten med ditt andetag. Är det första gången du använder ägget så börja med liggande och sittande övningar.

Övningar för underlivet

Det kan vara bra att börja med att göra några liggande övningar för att lära känna de olika musklerna bäckenbotten. Lägg dig på rygg i sängen eller på din yogamatta och börja med att röra dina fötter i sidled, flexa och pointa och notera rörelserna känns i musklerna i ditt underliv. Du kan även testa att göra bron, där du sätter fötterna höftbrett isär och försiktigt lyfter upp höften.

När du känner dig redo kan du testa att göra en övning sittande. Sätt dig bekvämt i sängen, på meditationskudde eller ett bolster.. Tänk dig att din vagina består av tre delar - öppningen, ett mittparti där du har ditt yoniägg och sedan en inre del som slutar vid livmodertappen. Använd din muskulatur för att krama om ägget på en plats åt gången. Börja med en försiktig puls och för att kanske sedan hålla lite starkare och längre. Andas hela tiden och slappna av mellan gångerna.  

Nästa steg är att testa att göra en stående övning- testa att ställa dig upp med yoniägget i vaginan. Om du inte kan hålla kvar det och det trillar ut så kan du fortsätta med liggande och sittande övningar ett tag till. Annars kan du testa att röra höfterna, kanske till och med yoga eller dansa. Du kan även sova med ägget och låta vaginan få arbeta medan du sover.

Avsluta genom att dra ut ägget med tråden eller pressa varsamt ut det med hjälp av musklerna. Tvätta ägget med en mild tvål och vatten och ta bort snöret.

Att använda ett yoniägg för att träna upp musklerna i ditt underliv är gammal, väl fungerande metod som dessutom hjälper dig att lära känna ditt underliv. Att ta hjälp av ett yoniägg kan hjälpa dig att snabbare stärka upp bäckenbottenmuskulaturen efter förlossningen. Det kan också vara en fin gåva till någon som väntar eller har fött barn. Hos Yogagrossisten hittar du i flera vackra yoniägg. Om du inte känner dig redo kan du läsa om andra övningar här.