Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Övningar online / Träna yoga efter förlossning

Så kommer du igång med yoga efter förlossningen

 

Att vara gravid och föda ett barn är en resa där den kvinnliga kroppen visar upp sin fantastiska förmåga att anpassa sig. Att komma igång med yoga efter förlossningen kan kännas både roligt och skrämmande då allas kroppar är olika och alla föderskor har olika förutsättningar för återhämtning. Se till att du har fått ok att börja träna eller att du själv känner att du kan börja försiktigt. Fokus ligger inte i att komma tillbaka till den kropp man hade innan graviditeten utan hitta tillbaka till sitt center - att stärka de muskler som försvagats när de gett plats åt det växande barnet.

 

Stärk din bäckenbotten

Den diamantformade bäckenbottenmuskulaturen består av flera olika lager av muskler i det kvinnliga underlivet som utgör ett golv från pubisbenet till svanskotan och mellan sittbenen. Bäckenbottenmuskulaturen har bland annat till uppgift att stödja och hålla våra inre organ på plats. Tyngden av barnet gör att musklerna töjs ut och försvagas under graviditeten.

Knipövningar stärker din bäckenbotten. I den här varianten börjar du sittande på ett block i skräddarställning. Gunga lite i sidled och försök lokalisera dina sittben. Sätt dig så att du har jämn tyngd på båda sittbenen. Tänk sedan att du ska dra sittbenen mot varandra samtidigt som de dras lite uppåt vilket upplevs som om man lyfter lätt från blocket. Slappna av och sitt ner. Upprepa några gånger. Med tiden kan du öka tiden du drar samman. Du hittar yogablock i vår webshop här.

Visa vägen för magmuskulaturen

När barnet växer i magen så vidgas den vilket gör att magmuskulaturen sträcks ut och musklerna blir försvagade och förslappade. Magmusklerna delar på sig och ibland kan även den bindvävshinna som håller ihop magmusklerna dras isär. Den här övningen väcker magmusklerna och guidar dem tillbaka:

Ligg på rygg med fötterna i golvet höftledsbrett isär. Se till att korsbenet ligger platt på mattan så att ländryggen får sin naturliga kurvatur. Ta ett yogabälte och placera det under din rygg där ländryggen lättar från mattan. Korsa bältet över magen och håll bandet med händerna på varsin sida av kroppen. Andas in och sedan när du andas ut - dra i bältet ut i sidorna så att bältet hjälper till att dra musklerna in mot naveln. Upprepa några gånger.

Nästa steg är göra samma sak och samtidigt lyfta huvudet försiktigt och titta på magen medan du drar i yogabältet och visar magmusklerna vägen. Du hittar yogabälten och yogastraps här.

 

Väck liv i rumpmusklerna

Under graviditeten så tippas bäckenet framåt vilket leder till man svankar mer och att rumpmusklerna bli svåra att aktivera. På så sätt försvagas rumpmusklerna vilket gör att många upplever att rumpan blir plattare efter en graviditet.

En övning för att låta rumpmusklerna börja jobba igen är squats. Rulla eller vik ihop en filt och lägg den längs kortsidan på din matta. Ställ dig med hälarna på filten med fötterna något bredare än höftledsbrett isär och tårna lite vinklade snett utåt. Andas in. Andas ut och börja sakta huka dig ner till en squat. Andas in samtidigt som du sakta, sakta reser dig igen. Upprepa tio gånger. Vänd sedan på andningen så du andas ut på väg upp och andas in på vägen ner och upprepa tio gånger. 
Vill du arbeta upp underlivsmusklerna från insidan så kan man även investera i yoniägg som du hittar här.

 

Acceptera var du är

De första yogatillfällena efter graviditeten kretsar kring tålamod och att acceptera var man är just för dagen. Låt rörelserna vara små och rör dig långsamt i början. Genom att stärka dessa muskelgrupper kommer du med tiden känna dig starkare och veta när du kan fortsätta med mer utmanande övningar. Lycka till!

 

 

Vi rekommenderar

Yoga block cork, large - YOGIRAJ
Lyft din praktik med yogablock i hållbar, ekologisk kork. Det ger grundning, stabilitet och extra höjd i olika positioner. Extra stort block för extra stöd. Skönt grepp tack vare rundade kanter – känn värmen från Medelhavet där den naturliga korken härstammar från.
239 kr
Ögonkudde Eye pillow, Midnight Black - Yogiraj
Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present.
199 kr
Bolster ull Premium wool yoga bolster, Silver Grey - Yogiraj
Ta stöd av yogan mest mångfacetterade tillbehör, bolstret. Här i ett härligt utförande i mjuk och skön merinoull tillverkad i Italien. Ullen är certifierad att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Vi fyller våra bolster för hand i Skåne, och vi väljer att fylla dem så att de ger ett ordentligt stöd. Om du skulle vilja ha ett lösare bolster så kan du lätt bara tömma innerpåsen på boveteskal så blir det precis som just du vill ha det. Du kan också fylla på boveteskal på samma sätt. 
899 kr
Bolster Ann Ringstrand for Yogiraj, grey melange
Bolster ger stöd och fördjupar stretchen i flera yoga- och meditationspositioner. Kollektionen som Ann Ringstrand har skapat exklusivt för Yogiraj heter "Tree of Life" och består av ett bolster, två olika meditationskuddar och en yogaväska i ekologiska material. Bolstret innehåller ekologiska boveteskal vilket formar sig behagligt efter kroppen i övningarna. Bärremmen på ena kortsidan gör det lätt att förflytta bolstret. Du kan själv reglera fastheten på bolstret genom att tömma ut/fylla på boveteskal från innerfodralet.
799 kr