Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Vad är pilates?

Vad är pilates?

pilates yogagrossisten

En träningsform som påminner om yoga, och som många ibland har svårt att se skillnad på, är pilates. Pilates är en träningsform som fokuserar på att stärka de djupgående musklerna som finns i mage och rygg, som stabiliserar och ger stadga, med målet att lära kroppen hitta sin naturliga hållning. Pilates stärker kroppen inifrån och ut och gör den mer rörlig. Precis som yoga så är andningen central inom pilates och att utöva pilates kan lindra stress och oro. Här kan du läsa mer om pilates, vad som kännetecknar träningsformen och hur pilates kan stärka både din kropp och själ. 

Pilates: Historien bakom träningsformen

Pilates är en träningsform som togs fram av tysken Joseph Pilates i början av 1900-talet. Han var något av ett anatomigeni och tanken med pilates är upprätthålla en naturlig ställning i kroppen genom att stabilisera kroppens leder. Detta görs bland annat genom att stärka de djupa musklerna i bålen och det som utmärker pilates är att rörelserna ska utföras koncentrerat och med stor precision, i ett långsamt tempo. Det finns fem grundprinciper inom pilates:

 • Andning
 • Bäckenets positionering
 • Bröstkorgens positionering
 • Skulderbladens positionering
 • Huvudet och nackens positionering

Pilates stärker inifrån och ut

De övningar man utför när man utövar pilates kretsar alla kring de fem grundprinciperna, för att göra träningen på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt. Det finns cirka 500 övningar inom pilates och dessa grundövningar, tillsammans med en förklaringsmodell om hur kroppen arbetar på bästa sätt, är det som definierar pilatestekniken.

Rätt andningsteknik är viktigt inom pilates dels för att kroppens muskler ska få rätt syresättning och så hjälper en medveten andning till att hitta rätt anspänning så att man inte överanstränger sig. Med rätt andningsmönster så är det också lättare att hålla sig fokuserad och vara närvarande i det man gör. Pilatesövningarnarna både stärker kroppen och gör den smidigare genom en kombination av styrkeövningar, rörlighetsövningar, balansövningar och stabiliserande övningar. Eftersom det krävs en medveten närvaro i kropp och andning under utförandet så kan pilates lindra känslor av stress och oro.

Fördelar med Pilates:

 • Stärker de viktiga djupgående musklerna i kroppen
 • Ger en effektiv träning som är skonsam för kroppen
 • Ger en bättre hållning
 • Ger ökad kroppsmedvetenhet
 • Tränar medveten närvaro
 • Går utmärkt att kombinera med yoga och annan träning

Träna pilates på pilatesmattor eller på pilatesgym

Precis som yoga gör man övningarna inom pilates på en matta. Eftersom pilatespraktiken utövas i ett lugnt tempo kan man med fördel ha en lite tjockare yogamatta när man utövar pilates och det finns också särskilda pilatesmattor. Det finns också flera olika redskap som man kan använda inom pilates där kanske pilatesbollen är den mest välkända. Det finns också pilatesgym som har olika maskiner som är speciellt framtagna för träningsformen.

Är du intresserad av att testa pilates? Eller kanske du redan har förälskat dig i träningsformen? På Yogagrossisten har vi pilatesmattor och yogamattor som fungerar bra för pilates, pilatesbollar och massor av andra produkter för dig som vill göra yoga och pilates till en del av ditt liv.

Vi rekommenderar