Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Vad är yoga nidra?

Vad är yoga nidra och vem passar det för? 

Många är nyfikna på yoga nidra - en lugnare yogaform, och typ av djupavslappning. Men vad är det egentligen? Nidra betyder sömn på sanskrit och därför kallas Yoga Nidra kallas även för yogisk sömn eller den sömnlösa sömnen och är en meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få vila i djupavslappning medan sinnet är fokuserat. En yoga nidra guidas av en lärare, antingen fysiskt på plats eller via en ljudfil och kan utövas fristående eller i anslutning till yogaklass. Fördelarna med yoga nidra är många - som förbättrad söm, minskad stress och effektiv återhämtning. 

 

Yoga nidra utförs i savasana - guidad av en lärare

Swami Satyananda Saraswati utvecklade under 1960-talet Yoga Nidra till den formen vi utövar idag och tekniken har sitt ursprung i den tantriska traditionen. Yoga Nidra bygger på en gren av yoga som kallas pratyahara och som innebär att man vänder sina sinnesintryck inåt och på så sätt bygger upp en medveten närvaro och lugn inom sig. Yoga Nidra utförs liggande i savasana, döds mans position, på en yogamatta eller i sängen och med eventuella kuddar, bolster, filtar och andra tillbehör så att man inte fryser eller ligger obekvämt då det kan störa meditationsförloppet. En lärare guidar dig sedan igenom din kropp i en särskild ordning med målet att hela kroppen till slut ska få “sova”  eller slappna av, medan sinnet är vaket. Förutom kroppsscanning är visualisering en vanlig teknik som används i Yoga Nidra. 

 

Vad händer i kroppen under yoga nidra?

Tillståndet mellan vakenhet och sömn som man befinner sig under Yoga Nidra kallas alfatillstånd eller hypnogogiskt tillstånd och är ett tillstånd där kroppen når en djup avslappning medan sinnet är vaket och fokuserat. Studier visar att utövning av Yoga Nidra ökar må-bra-hormonet dopamin i kroppen och att personer som praktiserar Yoga Nidra regelbundet håller en lägre stressnivå. Förutom att minska stress så upplever många att Yoga Nidra förbättrar sömnen då tekniken hjälper till att släppa på både kroppsliga och psykiska spänningar. Yoga Nidra är återhämtande för både kropp och själ och bidrar till en bättre koncentrationsförmåga.

 

Vem kan utföra yoga nidra?

Yoga Nidra passar de allra flesta som vill komma ner i varv, förbättra sin sömn och hantera stressen i livet. Eftersom man utför Yoga Nidra liggande är det en lättillgänglig teknik även för de som har svårt att meditera sittande. Gravida och andra som av olika anledningar inte kan ligga på rygg kan ligga på sidan eller andra vilsamma positioner när de utövar Yoga Nidra. Om du har svårt att koncentrera dig de första gångerna, ge inte upp! Precis som med allt annat ger övning färdighet och med tiden lär du dig att glida djupare in i den yogiska sömnen. 

Visst låter det avslappnande? På Yogagrossisten hittar du allt du behöver göra för att göra din Yoga Nidra till en mysig och skön stund - som mjuka yogamattor (vi rekommenderar en ullyogamatta!), filtar, bolster och lavendeldoftande ögonkuddar. Vill du göra en Yoga Nidra hemma kan vi rekommendera onlineundervisningsplattformen Yogobe - där du kan bli guidad av flera olika duktiga lärare. Sov gott!

 

Vi rekommenderar

Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Ögonkudde Eye pillow, Moss Green - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Meditationskudde Meditation cushion, crescent, Moss Green - Yogiraj
Underskatta inte din tysta och lugna egentid – eller en meditationskudde. Njut av tystnaden och fokusera på ditt andetag. Denna kudde är fylld med ekologiskt bovete och ger en skön sittande ställning och stöd för dina korsade ben. Mediationskudden kan även användas som amningskudde för att stötta upp amning för nyblivna mammor. Yogirajs meditationskuddar har extra lång livslängd, dels med dess slittåliga ekologiska bomull, dels att du kan fylla på bovete (som du hittar hos oss) i innerpåsen, tvätta ytterfordralet i maskin (30 grader) och fräscha upp eller förnya med nya färg med ett löst ytterfodral.
529 kr
Meditationskudde Infinity, Misty greige - Ulrica Norberg x Yogiraj
"We begin our life with an inhale, and we leave this world with an exhale. The in between is what we call life. Our breathing is the human expression of life force. It sustains, governs and witnesses our being and our relation to the world. There can be no thinking, feeling, moving or being without our breath. It's our superpower. Let's care for it." - Ulrica Norberg, Yogamaster

599 kr
Ögonkudde Eye pillow, Heather Pink - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr