Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Vad är yoga nidra?

Vad är yoga nidra?

Vad är yoga nidra och vem passar det för? 

Många är nyfikna på yoga nidra - en lugnare yogaform, och typ av djupavslappning. Men vad är det egentligen? Nidra betyder sömn på sanskrit och därför kallas Yoga Nidra kallas även för yogisk sömn eller den sömnlösa sömnen och är en meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få vila i djupavslappning medan sinnet är fokuserat. En yoga nidra guidas av en lärare, antingen fysiskt på plats eller via en ljudfil och kan utövas fristående eller i anslutning till yogaklass. Fördelarna med yoga nidra är många - som förbättrad söm, minskad stress och effektiv återhämtning. 

 

Yoga nidra utförs i savasana - guidad av en lärare

Swami Satyananda Saraswati utvecklade under 1960-talet Yoga Nidra till den formen vi utövar idag och tekniken har sitt ursprung i den tantriska traditionen. Yoga Nidra bygger på en gren av yoga som kallas pratyahara och som innebär att man vänder sina sinnesintryck inåt och på så sätt bygger upp en medveten närvaro och lugn inom sig. Yoga Nidra utförs liggande i savasana, döds mans position, på en yogamatta eller i sängen och med eventuella kuddar, bolster, filtar och andra tillbehör så att man inte fryser eller ligger obekvämt då det kan störa meditationsförloppet. En lärare guidar dig sedan igenom din kropp i en särskild ordning med målet att hela kroppen till slut ska få “sova”  eller slappna av, medan sinnet är vaket. Förutom kroppsscanning är visualisering en vanlig teknik som används i Yoga Nidra. 

 

Vad händer i kroppen under yoga nidra?

Tillståndet mellan vakenhet och sömn som man befinner sig under Yoga Nidra kallas alfatillstånd eller hypnogogiskt tillstånd och är ett tillstånd där kroppen når en djup avslappning medan sinnet är vaket och fokuserat. Studier visar att utövning av Yoga Nidra ökar må-bra-hormonet dopamin i kroppen och att personer som praktiserar Yoga Nidra regelbundet håller en lägre stressnivå. Förutom att minska stress så upplever många att Yoga Nidra förbättrar sömnen då tekniken hjälper till att släppa på både kroppsliga och psykiska spänningar. Yoga Nidra är återhämtande för både kropp och själ och bidrar till en bättre koncentrationsförmåga.

 

Vem kan utföra yoga nidra?

Yoga Nidra passar de allra flesta som vill komma ner i varv, förbättra sin sömn och hantera stressen i livet. Eftersom man utför Yoga Nidra liggande är det en lättillgänglig teknik även för de som har svårt att meditera sittande. Gravida och andra som av olika anledningar inte kan ligga på rygg kan ligga på sidan eller andra vilsamma positioner när de utövar Yoga Nidra. Om du har svårt att koncentrera dig de första gångerna, ge inte upp! Precis som med allt annat ger övning färdighet och med tiden lär du dig att glida djupare in i den yogiska sömnen. 

Visst låter det avslappnande? På Yogagrossisten hittar du allt du behöver göra för att göra din Yoga Nidra till en mysig och skön stund - som mjuka yogamattor (vi rekommenderar en ullyogamatta!), filtar, bolster och lavendeldoftande ögonkuddar. Vill du göra en Yoga Nidra hemma kan vi rekommendera onlineundervisningsplattformen Yogobe - där du kan bli guidad av flera olika duktiga lärare. Sov gott!