Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Inspiration / Vad betyder namaste? Yogisk ordlista!

Vad betyder namaste? Yogisk ordlista!

Vad betyder egentligen namaste som alla säger - inte bara på yogamattan? Du som är nybörjare inom yoga har säkert noterat att yogalärare och yogis använder olika ord och fraser på ett främmande språk. Kanske har du inlett en klass med att sjunga mantrat "Om" och med största sannolikhet har du avslutat yogaklassen med att säga "Namasté". Under passet gång har du kanske hört uttryck som "asana", "pranayama" och "mudra". Dessa ord är på det gamla indiska språket sanskrit, som de äldsta texterna om yoga är skriva på och som än idag används flitigt av yogis världen över. Men vad betyder de egentligen? Vi på Yogagrossisten har tagit fram en liten ordlista över sju vanliga ord på sanskrit som kan vara bra att känna till: 


Vad betyder Namasté?

Detta ord som ofta avslutar en yogaklass byggs upp av de två orden namah och te som betyder buga eller vördnad respektive till dig. Namasté betyder helt enkelt - jag bugar för dig och i Indien och andra länder används det som en hälsningsfras. Det finns en laddning av respekt och ödmjukhet i ordet som man riktar mot den man hälsar på. Efter yogaklassen tackar läraren sina elever och eleverna sin lärare med att säga Namasté.  

 

Vad betyder asana?

Ordet asana betyder säte och traditionellt så syftade asana till att  hitta en kroppsställning som är bekväm nog att sitta och meditera i. Idag beskriver ordet de olika positioner vi rör oss emellan på ett yogapass. Alla olika kroppspositioner inom yogan är en sammansättning av en beskrivning av positionen och ordet asana, till exempel vrksasana - trädets position.

 

Vad betyder mantra?

Mantra betyder verktyg för tankar eller heligt ljud. Det är ett ord eller en fras som kan upprepas tyst för dig själv, sägas högt eller sjungas ut för att hjälpa till att fokusera tanken och närma sig ett meditativt stadium. Vissa ord som används som ett mantra har ingen egentlig betydelse utan det är dess vibration som ger den meditativa effekten.

 

Vad betyder mudra?

Ordet mudra betyder ungefär sigill eller gest och är en symbolisk eller ceremoniell handling som oftast utövas med hjälp av händer och fingrar. Det finns flera olika typer av mudra och alla riktar energi och fokus till ett speciellt område i kropp eller själ. Två vanliga mudra är anjali mudra, som står för kärlek och tacksamhet, där man för samman händerna framför bröstet, och gyan mudra, som står för visdom, där man vänder handflatan uppåt och för samman tumme och pekfinger.

 

Vad betyder pranayama?

Pranayama är en sammansättning av orden prana som betyder livskraft och yama som betyder reglering eller kontroll. Pranayama är alltså andningsövningar som hjälper oss att reglera våra flöden av energi. Pranayama utförs traditionellt för lugna sinnet inför meditation men också innan, under och efter en yogaklass.

 

Vad betyder om?

Ordet om eller aum (aahh oooh mmm) som det uttalas har ingen egentlig betydelse men det sägs att det är universums ljud, det ljud som uppstod när universum skapades och som är modern till alla andra ljud. Används ofta som mantra.

 

Vad betyder chakra?

Chakra betyder hjul på sanskrit och ett chakra är enligt yogiska traditioner energicentras i kroppen där olika nadier, energikanaler som transporterar prana, möts. Varje chakra kontrollerar specifika områden i kroppen och reglerar även känslomässiga upplevelser. Vanligtvis nämns sju olika chakran; rotchakrat, sakralchakrat, solar plexus-chakrat, hjärtchakrat, halschakrat, tredje ögat-chakrat och kronchakrat.

 

Vad betyder bandha?

Ordet bandha kan översätts till att låsa, binda eller hindra. Ett bandha är en form av lås som aktiveras muskulärt för att rikta eller reglera flödet av prana, vår livskraft, till vissa delar av kroppen. Det finns fyra olika bandas; mula-, uddiyana-, jalandhara- och maha bandha som är en kombination av de tre förstnämnda.

Tycker du att det är intressant att läsa om yoga och dess tusenåriga historia? Vill du lära dig mer om yoga? Yogagrossisten har ett stort sortiment av böcker inom yoga - Kolla in vårt sortiment av böcker här!