Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Välj rätt yogamatta för semestern

Yoga på semestern - vilken yogamatta ska man ha med sig? 


Det fina med yoga är att det går att utöva nästan var som helst, när som helst. Och när yogan har blivit en del av ens liv så blir det även en självklarhet att yoga på semestern. Att yoga på nya platser och i nya miljöer kan vara en härlig kontrast till den vardagliga yogapraktiken och att yoga utomhus eller vid en vacker vy kan få en att känna samhörighet med naturen. Det enda du behöver är en yogamatta, men vilken är den bästa mattan att ta med sig på semestern?

Olika yogamatta beroende på aktivitet och klimat

Vilken yogamatta som är den bästa för dig beror på vad du ska göra på din semester. Kommer du vara på ett och samma ställe eller röra på dig mellan olika platser? Ska du yoga inomhus eller utomhus? I djungeln, skogen eller i bergen? När du tittar efter en yogamatta så är grepp och dämpning alltid viktiga egenskaper men för en yogamatta som du ska ha med på semestern är det också bra att titta på faktorer som har att göra med hur enkelt det är att ta med mattan och hur man rengör den.

Yogamatta för inomhus- eller utomhusyoga

Om du ska spendera hela semestern i sommarstugan eller på en plats dit du inte behöver ta hänsyn till hur tung din yogamatta är och kommer att använda den inomhus  så funkar det egentligen med vilken yogamatta som helst. Om du kommer att ha den utomhus så är det bra att tänka på att vissa ekologiska yogamattor inte tål väder och vind lika bra som andra och dess kvalitet kan försämras av till exempel solljus. Om du vill kunna ta med yogamattan på bryggan eller gräsmattan så är det bra att ha en yogamatta gjord i giftfri PVC som är tålig och lätt att rengöra.

Bra alternativ: Yogiraj all-round yogamatta 4mm -  en prisvärd yogamatta som är slittålig och lättskött.

Resematta bäst för backpackern

Ska du ge dig ut på en tågluff eller backpacka runt i världen och behöver en riktigt lätt yogamatta som tar lite plats i bagaget så bör du titta efter en resematta. De är ofta betydligt tunnare och lättare än en vanlig yogamatta och vissa går till och med att vika till en A4 för att lättare kunna packas ner i en resväska eller ryggsäck. Här hittar du en jämförelse av våra sex bästa resemattor.

Bra alternativ: Jade Voyager travel mat 1,6mm - en supertunn och superlätt resematta som är går att vika ihop.

 

Solsemester eller resa till kyligare breddgrader

Ska du ta med dig din yogamatta till en plats där den kommer att utsättas för mycket solljus är det bra att välja en yogamatta som klarar av solens strålar. Naturgummi är ett material som bleknar av för mycket solljus, så välj hellre en yogamatta som är tillverkad i ett giftfritt plastmaterial eller en ofärgad naturgummimatta. Yogamattor i PVC är oftast lättare än till exempel naturgummimattor vilket också kan vara en fördel om man har begränsat med bagagevikt. Om du ska på vandring eller skidsemester på kyligare breddgrader är det också bra att välja en matta som tål fukt och kyla. En plastmatta stelnar av kyla och kan då skadas medan en gummimatta tål kölden bättre.

Bra alternativ för sol: Prana Nomade Travel mat är en resematta som är tillverkad i UV-beständig plast.

Bra alternativ för kyla: Yogiraj Organic Lite mat 4 mm – en ekologisk yogamatta i naturgummi som tål kylan och som är lätt att bära med sig.Vill du hålla igång din yogapraktik under semestern? Oavsett hur du kommer att spendera din semester så har vi en yogamatta som passar dina behov. Vi erbjuder Sveriges bredaste sortiment av yogamattor och alla mattor vi säljer är dessutom giftfria!