Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Meditation & Spirituellt / Vilken typ av meditation passar dig?

Vilken typ av meditation passar dig?

Hitta meditationstekniken som passar dig bäst

Precis som inom yoga finns det många olika former av meditation som går ut på olika saker och som härstammar från olika traditioner. För en som är ny för meditation eller som aldrig har mediterat innan kan man ha en föreställning om att mediation går ut på att sitta tyst i lotusställning i flera timmar och inte tänka på någonting. Men meditation är mycket mer än så och det finns många tekniker för att vända fokus in och hitta stillhet inom sig. Här beskrivs några olika meditationstekniker och former av meditation.

 

Guidade meditationer

En guidad meditation innebär att man får instruktioner av en meditationslärare IRL eller genom en app eller annan ljudfil. Att bli guidad in i mediation av ett erfaren lärare kan vara särskilt bra för dig som är nybörjare. Guidningen kan hjälpa dig att hitta din andning, men den kan också guida dig till olika visualiseringar. 


Dhristimeditation

Är en meditationsteknik som utförs med öppna ögon då man mjukt fokuserar sin blick på något, till exempel en ljuslåga eller en kroppsdel, samtidigt som man riktar sin uppmärksamhet inåt. Dhristi betyder "blick" på sanskrit och används för att hjälpa till att fokusera ögonen, alltså blickens riktning även när man tränar fysisk yoga. 


Klangskålsmeditation

Går ut på att lyssna till det helande ljudet av klangskålar, eller singing bowls, som de också kallas. Vibrationerna av ljudvågorna som uppstår rör sig genom hela kroppen och kan hålla i sig flera dagar. Du kan testa att spela själv eller hitta en ljudfil eller gå på en konsert.


Chakrameditation

Är en meditationsteknik där man går igenom kroppens olika energricentran, så kallade chakran. Varje chakra representeras av ett visst område i kroppen, en färg och en eget ljud. När man utför en chakrameditation går man igenom ett chakra i taget med syfte att frigöra flödet av energi i kroppen.


Mantrameditation

Under en mantrameditation upprepar man ett mantra tyst eller högt för att försöka avleda tankarna att vandra iväg. Det vanligaste mantrat är om , eller aum som är universums skapelses ljud. Ett annat vanligt mantra är om shanti shanti shanti. Shanti betyder fred på sanskrit. Det är vanligt att man använder sig av en mala, ett meditationshalsband, när man mediterar med mantran. 


Gående meditation

Du kan meditera gående genom att försöka hålla ditt fokus och medvetenhet i dina fötter när du går. Det finns även speciella tekniker för gående meditation där du går fram och tillbaka på en förutbestämd sträcka. 

Vipassana meditation

Betyder insikt eller att se något för vad det verkligen är, är en buddhistisk meditationsteknik som går ut på i tysthet och stillhet observera självet. Tanken är att man renar sinnet genom att observera känslor och kroppsliga förnimmelser. En grundkurs i Vipassana är tio dagar lång där man är i tysthet under hela kursen.


Transcendental Meditation

Är en meditationsteknik där man till skillnad från många andra meditationstekniker inte ska försöka koncentrera och kontrollera sitt sinne. Målet är transcendering - ett tillstånd där hjärnans alla delar är perfekt samklang vilket gör att man känner sig lugn och mer närvarande.


Orgasmic Meditation

Till och med under sexuella aktiviteter kan man uppnå meditativa stadium och det finns tekniker där man stimulerar könsorgan för att öka sin kroppsnärvaro. l Orgasmic meditation är ett exempel på en sådan teknik.


Är du intresserad av att komma igång med meditation ? Ett bra tips för att komma igång med en meditationspraktik är att bara börja! Testa att sitta fem minuter i tystnad varje dag och sedan öka tiden när du känner dig redo. Prova flera olika tekniker för att hitta den som passar dig bäst. Yogagrossisten har ett brett utbud av produkter som hjälper dig att komma igång med en meditationspraktik, du hittar dem här.