Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Meditation & Spirituellt / Vilken typ av meditation passar dig?

Tips på 9 olika meditationstekniker

 

Precis som inom yoga finns det många olika former av meditation som går ut på olika saker och som härstammar från olika traditioner. För en som är ny för meditation eller som aldrig har mediterat innan kan man ha en föreställning om att mediation går ut på att sitta tyst i lotusställning i flera timmar och inte tänka på någonting. Men meditation är mycket mer än så och det finns många tekniker för att vända fokus in och hitta stillhet inom sig. Hitta lugnet med meditation och mindfulness. Här beskrivs nio olika meditationstekniker och former av meditation.

 

1. Guidade meditationer

En guidad meditation innebär att man får instruktioner av en meditationslärare IRL eller genom en app eller annan ljudfil. Att bli guidad in i mediation av ett erfaren lärare kan vara särskilt bra för dig som är nybörjare. Guidningen kan hjälpa dig att hitta din andning, men den kan också guida dig till olika visualiseringar. 


2. Dhristimeditation

Är en meditationsteknik som utförs med öppna ögon då man mjukt fokuserar sin blick på något, till exempel en ljuslåga eller en kroppsdel, samtidigt som man riktar sin uppmärksamhet inåt. Dhristi betyder "blick" på sanskrit och används för att hjälpa till att fokusera ögonen, alltså blickens riktning även när man tränar fysisk yoga. 


3. Klangskålsmeditation

Går ut på att lyssna till det helande ljudet av klangskålar, eller singing bowls, som de också kallas. Vibrationerna av ljudvågorna som uppstår rör sig genom hela kroppen och kan hålla i sig flera dagar. Du kan testa att spela själv eller hitta en ljudfil eller gå på en konsert.


4. Chakrameditation

Är en meditationsteknik där man går igenom kroppens olika energricentran, så kallade chakran. Varje chakra representeras av ett visst område i kroppen, en färg och en eget ljud. När man utför en chakrameditation går man igenom ett chakra i taget med syfte att frigöra flödet av energi i kroppen.


5. Mantrameditation

Under en mantrameditation upprepar man ett mantra tyst eller högt för att försöka avleda tankarna att vandra iväg. Det vanligaste mantrat är om , eller aum som är universums skapelses ljud. Ett annat vanligt mantra är om shanti shanti shanti. Shanti betyder fred på sanskrit. Det är vanligt att man använder sig av en mala, ett meditationshalsband, när man mediterar med mantran. 


6. Gående meditation

Du kan meditera gående genom att försöka hålla ditt fokus och medvetenhet i dina fötter när du går. Det finns även speciella tekniker för gående meditation där du går fram och tillbaka på en förutbestämd sträcka. 

7. Vipassana meditation

Betyder insikt eller att se något för vad det verkligen är, är en buddhistisk meditationsteknik som går ut på i tysthet och stillhet observera självet. Tanken är att man renar sinnet genom att observera känslor och kroppsliga förnimmelser. En grundkurs i Vipassana är tio dagar lång där man är i tysthet under hela kursen.


8. Transcendental Meditation

Är en meditationsteknik där man till skillnad från många andra meditationstekniker inte ska försöka koncentrera och kontrollera sitt sinne. Målet är transcendering - ett tillstånd där hjärnans alla delar är perfekt samklang vilket gör att man känner sig lugn och mer närvarande.


9. Orgasmic Meditation

Till och med under sexuella aktiviteter kan man uppnå meditativa stadium och det finns tekniker där man stimulerar könsorgan för att öka sin kroppsnärvaro. l Orgasmic meditation är ett exempel på en sådan teknik.


Är du intresserad av att komma igång med meditation ? Ett bra tips för att komma igång med en meditationspraktik är att bara börja! Testa att sitta fem minuter i tystnad varje dag och sedan öka tiden när du känner dig redo. Prova flera olika tekniker för att hitta den som passar dig bäst. Yogagrossisten har ett brett utbud av produkter som hjälper dig att komma igång med en meditationspraktik, du hittar dem här.

Vi rekommenderar

Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Ögonkudde Eye pillow, Moss Green - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Meditationskudde Meditation cushion, crescent, Moss Green - Yogiraj
Underskatta inte din tysta och lugna egentid – eller en meditationskudde. Njut av tystnaden och fokusera på ditt andetag. Denna kudde är fylld med ekologiskt bovete och ger en skön sittande ställning och stöd för dina korsade ben. Mediationskudden kan även användas som amningskudde för att stötta upp amning för nyblivna mammor. Yogirajs meditationskuddar har extra lång livslängd, dels med dess slittåliga ekologiska bomull, dels att du kan fylla på bovete (som du hittar hos oss) i innerpåsen, tvätta ytterfordralet i maskin (30 grader) och fräscha upp eller förnya med nya färg med ett löst ytterfodral.
529 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 90 x 200 cm - Yogiraj
Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta mattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull matta för en skön stun för yoga meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.
1 399 kr
Bolster ull Premium wool yoga bolster, Natural - Yogiraj
Ta stöd av yogan mest mångfacetterade tillbehör, bolstret. Här i ett härligt utförande i mjuk och skön merinoull tillverkad i Italien. Ullen är certifierad att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Vi fyller våra bolster för hand i Skåne, och vi väljer att fylla dem så att de ger ett ordentligt stöd. Om du skulle vilja ha ett lösare bolster så kan du lätt bara tömma innerpåsen på boveteskal så blir det precis som just du vill ha det. Du kan också fylla på boveteskal på samma sätt. 
899 kr
Ögonkudde Eye pillow, Heather Pink - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr