Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
599 kr kvar till fri frakt
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Vilken yogaform ska man välja?

Vilken yogaform ska man välja?

Vilken yogaform ska man träna? Hitta rätt i yoga-djungeln!


Ashtanga, yinyoga eller vinyasa flow? Är du intresserad av att börja träna yoga eller har du precis gjort dina första yogaklasser, men du är osäker på vilken typ av yoga som passar dig? Du kanske har märkt att det finns ett överflöd av olika yogaformer och stilar - från de allra lugnaste yogaformerna till mer avancerade och svettiga varianter. Vad skiljer dem åt och vad innebär de? Här listar vi några av de vanligaste yogastilarna så att du kan hitta rätt yogaform för dig.

Hatha Yoga - klassisk yogaform 

Är en av de äldsta formerna av yoga som många andra yogastilar inspirerats av. Ett hathayoga pass kan se olika ut men generellt kan man säga att hathayoga utövas i ett lugnt tempo där man stannar i en position en lite längre stund. Det är en fysisk yoga som både stärker och stretchar. Förutom yogapositionerna så utövas meditation och olika andningstekniker.

 Ashtanga Yoga - lite mer fysiskt krävande 

Också en av de äldsta yogatraditionerna som också är en av de mer fysiskt krävande yogaformerna. Det som utmärker ashtangayogan är att den är uppbyggd av sex olika serier, där du behöver klara av den tidigare innan du kan fortsätta med nästa. Du upprepar alltså samma program varje klass tills du går vidare. Passar dig som vill ha en fysiskt ansträngande yogaform med mycket struktur.Kundaliniyoga - lugnare form av yoga 

En mer spirituell och lugn form av yoga där meditation, mantran och andningstekniker blandas med repeterande kroppsövningar, så kallade kriyas. Syftet med kundaliniyoga är att väcka kundalinienergin och med hjälp av den skapa medveten närvaro.


 


Yinyoga - långsam yoga på djupet 

I yinyoga stannar du länge i yogapositionerna, 3-5 minuter och ibland längre, för att riktigt komma in på djupet och stretcha kroppens bindväv. I yinyoga låter man kroppen långsamt mjukna samtidigt som man tränar medveten närvaro.Restorative Yoga - återhämtande yoga 

Den lugnaste formen av yoga som går ut på att låta kroppen få återhämta sig. Man använder ofta flera yogatillbehör för att hitta en så bekväm position som möjligt där man kan slappna av helt och fullt - vilket kan vara lättare sagt än gjort. Positionerna hålls upp till 20 minuter för att verkligen låta kroppen gå in i viloläge.Vinyasa Yoga - flödande yoga 

Är en fri och lekfull form av yoga som kan utföras på många olika sätt och i olika tempon. Det som utmärker vinyasa yoga är att man rör sig med andetaget, flödar genom yogapositionerna och inte stannar särskilt länge i en position.Poweryoga - vanlig på gym 

Är den yogaform som är vanligast på gym. Den har utvecklats med inspiration från ashtanga- och vinyasayoga och fokuserar mycket på just styrka och rörlighet men inte på de mer andliga och mentala delarna av yogan.
Bikramyoga - varmt och svettigt 

Bikramyoga utövas i 40 graders värme och är uppbyggt av en serie på 26 övningar som alltid är de samma. Det är en yogaform som är mycket fysiskt ansträngande, och som ibland kan uppfattas som hård. Värmen hjälper dig komma djupare in i yogapositionerna.


 


Dessa yogaformer är bara ett axplock av alla olika stilar av yoga som du kan utöva idag. När det gäller yoga är det viktigt att hitta en form som passar en och dessutom en lärare man trivs med. Ibland kan det ta ett tag innan man hittar ”sin” yoga så ge inte upp eller döm ut en lärare på första försöket. Behöver du en yogamatta eller något annat för att komma igång med att yoga? Yogagrossisten har Sveriges bredaste sortiment av yogamattor och allt inom yoga, hälsa och välmående. Lycka till med din yogapraktik!