Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Övningar online / Yoga hemma med barn

Yoga hemma med barn

De senaste årens snabba tekniska utveckling har lett till att barn i alla åldrar i dag spenderar mer tid stillasittande framför en skärm och mindre tid på att röra på kroppen. Stillasittandet och det ständiga flöde av information som livet framför skärmarna innebär, samt ett samhälle som tycks sätta prestation och effektivitet framför allt har inneburit att livsstilssjukdomar som stress, psykisk ohälsa och övervikt hos barn har ökat. Genom att introducera yoga kan du som förälder ge ditt barn verktyg för att stärka såväl kropp som själ, verktyg som hjälper ditt barn att möta livet och dess utmaningar med mer trygghet och självkänsla.

 

 

Många hälsofördelar med yoga för barn

Barn gynnas av yoga på samma sätt som vuxna. Rent fysiskt hjälper yogans olika positioner till att hålla barnets kropp smidig samtidigt som den stärks och balans och koordination förbättras. Yogan ger också en ökad koncentrationsförmåga, och hjälper barnen att varva ner och ta kontroll över sin andning. Genom en ökad kroppsuppfattning och medvetenhet om sina känslor kan yoga hjälpa barnen att stärka sitt självförtroende. Barnyoga ska vara en stund där barnen får vara sig själva, helt utan krav på prestation. Yogan kommer inte att göra att barnen fria från att göra misstag men den ger fantastiska verktyg att använda i alla olika situationer som livet bjuder på. Yoga lär oss och våra barn att vi kan mer än vi tror och vi duger precis som vi är.

Yogaövningar för yngre barn

Om du har en egen yogapraktik hemma så bjud in ditt barn på yogamattan så tidigt som möjligt, redan som baby. Gå på mamma-baby-yoga eller låt din bebis vara med på mattan när du yogar hemma. Låt din baby ligga på mage på yogamattan och stärka sina nack- och ryggmuskler. Dessa mysiga stunder tillsammans på yogamattan skapar en fin kontakt och en vana av att yoga tillsammans.

När barnen blir lite äldre och börjar kunna röra sig själva brukar de naturligt härma de yogapositioner som du gör på din matta. Om du märker att ditt barn har intresse för yoga så finns många fina barnyogaböcker eller yogakortlekar som du kan ta hjälp av för att skapa en rolig yoga stund hemma tillsammans med ditt barn. Ofta är barnyoga uppbyggt som en saga  som guidar igenom andningsövningar, visualiseringsövningar,  yogapositioner och avslappningsövningar. Låt det vara lekfullt och kreativt, utan rätt eller fel. Om du tycker det är svårt att guida ditt barn på egen hand så håller många yogastudios barnyogaklasser.

 

Yoga för äldre barn och tonåringar

När barnen blir äldre och kommer in i tonåren så börjar en period av frigörelse och sökande av vem man är. Denna tid kan vara tuff för både din tonåring och dig. Yoga kan hjälpa båda att hitta trygghet i er själva och relationen till varandra. Fråga om din tonåring om hen vill följa med på en yogaklass, men tjata inte. Även om din önskan om att ditt barn ska yoga är stark så är det viktigaste att ditt barn själv visar intresse. Så ett frö, låt intresse komma och acceptera läget om det inte gör det.


Vill du stötta ditt barn i att hitta rörelseglädje och självförtroende så börja introducera yoga redan idag. Det viktigaste med barnyoga oavsett ålder är att det ska vara kul, frivilligt och helt utan prestationskrav. Vill du ge ditt barn en gåva som uppmuntrar till yoga? Vi har många fina gåvor till barn i alla åldrar. Här hittar du våra olika yoga-kit.