Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Yogablock - hur använder man dem?

Guide: så fördjupar du din yogapraktik med yogablock 


Om man bara ska skaffa ett yogatillbehör så kanske det skulle vara yogablock, yogaklossar, just för att de går att använda på många olika sätt, oavsett vilket stil av yoga du utövar. Om du är nybörjare i yoga eller inte har yogat med yogablock innan kan man undra hur och när man ska använda dem. Man kan använda dem på många olika sätt i olika yogapositioner. Att ta hjälp av block i sin yogapraktik kan hjälpa dig att komma djupare in i yogapositioner eller att nå en ny utmaning.  

Hur använder man yoga block?


Hur kommer man igång med yogablock? En bra början är att ta med dem och placera längst fram eller vid sidan av mattan så att du lätt kan få tag i dem när de behövs. Om läraren tipsar om att använda block i en yogaposition så våga testa. Ibland kan man tro att det är “fusk” att använda hjälpmedel i yogan men det är precis tvärtom - de ska hjälpa oss att fördjupa vår yogapraktik på ett tryggt och behagligt sätt. Blockens dimensioner gör att de går att använda i olika höjder så testa vad som funkar för dig.

Det enklaste använingsområdet för block är för att förhöja höfterna när du ska sitta ner på mattan genom att sitta på blocket. Du kan även placera blocken under knäna för att stötta dem när du sitter i skräddaren eller ligger ner. Att hålla i två block förlänger armarna i positioner som framåtfällningar och utfallssteg vilket hjälper till att hålla ryggen rak.

Det finns ingen kropp som är den andre lik och vi har alla olika korta och långa ben, armar och överkroppar. Därför är det viktigt att aldrig jämföra sig med andra i yogapositioner utan utgå ifrån sina egna förutsättningar - våga använda block när man behöver det för att komma åt ordentligt i vissa yogaövningar. Som till exempel i yogaövningen triangeln, när du har kroppen åt sidan, en hand i luften och den andra balanserade i golvet, kan yogablocket användas som ett naturligt stöd mellan dig och golvet. Se bildexempel längst ner till höger. 

Blocket kan också användas som stöd för att öppna upp bröstet i liggande bakåtböjar och i till exempel bron kan man placera ett block under korsbenet vilket kan kännas avlastande och avslappnande. De kan också användas både för att träna teknik och stötta när man tränar huvudstående eller underarmsstående.Aktivera musklerna eller slappna av

Förutom att stödja och förlänga så kan man också använda blocken som hjälpmedel att aktivera rätt muskler i olika yogapositioner. Det gör du genom att placera ett block mellan låren i till exempel bergets position och sedan lätt krama om det. Du kan även placera blocken  mellan låren eller armarna i nedåtgående hunden för att engagera musklerna.

Blocken kan också användas som avlastning för att lättare kunna slappna av genom att vila pannan på det i framåtfällningar eller i till exempel duvan. Oavsett om du utövar en mjukare eller mer fysisk form av yoga kommer blocken väl till användning.


Olika material och utföranden

Yogablock finns i flera modeller och material för att kunna passa olika behov. De vanligaste materialen är kork och lättviktsskum (EVA-skum). Blocken i kork är stabila och ger ett bra grepp både i handen och på mattan. Skumvarianten är mjukare och lättare och passar bra att ta med när du är på resande fot. Funktionen är detsamma och handlar i slutändan om tycke och smak.

Har du inga block hemma kan böcker eller andra föremål med liknande dimensioner fungera bra som substitut. Här på Yogagrossisten så har vi samlat Nordens bredaste utbud inom yogatillbehör och du hittar många olika varianter i hög kvalité och till bra pris.

 

Vi rekommenderar

Yoga block cork, standard - Yogiraj

Lyft din praktik med yogablock i hållbar, ekologisk kork. Ett kork block ger grundning, stabilitet och extra höjd i olika positioner. Extra skönt grepp tack vare rundade kanter – känn värmen från Medelhavet där den naturliga korken härstammar från.

189 kr
Yoga block Light weight foam, Lilac Purple - Yogiraj
Med ett lätt yogablock i EVA-skum får du stöd och extra höjd under positionerna. Den låga vikten gör det enkelt att ta med blocket till studion.
199 kr
Yoga block cork, large - YOGIRAJ
Lyft din praktik med yogablock i hållbar, ekologisk kork. Det ger grundning, stabilitet och extra höjd i olika positioner. Extra stort block för extra stöd. Skönt grepp tack vare rundade kanter – känn värmen från Medelhavet där den naturliga korken härstammar från.
239 kr
Yoga block Light weight foam, Blueberry Blue - Yogiraj
Med ett lätt yogablock i EVA-skum får du stöd och extra höjd under positionerna. Den låga vikten gör det enkelt att ta med blocket till studion.
199 kr