Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Yogatips för dig som är nybörjare

Yoga för nybörjare - några tips för dig som är nyfiken på yoga


Yoga är en flera tusen år gammal teknik för att balansera kropp och själ, framtagen för ge verktyg för att leva ett lång och lyckligt liv, med en stark och hälsosam kropp i harmoni med naturen. Yogan har många hälsoeffekter och intresset för yoga har ökat under de senaste åren i och med att allt fler upptäcker yogan. Tillhör du dem som är nyfiken på yoga men som inte har vågat kliva upp på en yogamatta ännu? Du är inte ensam. Många tror att de inte kan yoga på grund av att de är stela, för senior eller i för dålig form, men sanningen är att det finns yoga som passar för alla. Här samlar vi tips och råd för dig som är nybörjare.

Alla kan träna yoga 

Yogan hjälper oss att både stärka och stretcha kroppen och att hitta balans, vilket är viktigt i alla åldrar. När du väl har provat yoga några gånger så inser du nog också att du klarar mycket mer än vad du tror, och att ingen dag är den andra lik rent kroppsligt. Det fina med yogan är att du yogar efter din förmåga för dagen och att den lär oss att acceptera där du är, varje dag.

Alla kan yoga, det gäller bara hitta en form som passar en och lärare som man trivs med. Det finns lugnare yogaformer som restorative yoga och yinyoga som fokuserar på att finna mental stillhet och stretcha kroppen i positioner som man håller länge. Eller så finns det mer pulshöjande yogaformer som Hatha, Vinyasa och Bikram/hot yoga. Oavsett ditt behov så kan det krävas att man provar olika yogaformer, med olika yogalärare som lär ut på sitt sätt.

Prova dig fram och inte vara så snabb med att döma ut en yogaform eller lärare efter första passet utan testa en gång till. Som nybörjare var inte heller rädd för att ställa frågor, be om hjälp eller att använda olika yogatillbehör som yogaklossar för att hjälpa dig i din yogautövning när du till exempel inte når hela vägen. Du kan läsa mer om hur yogaklossar och yogablock funkar här.


Yoga är mer än fysisk träning och övning

När du kommit igång med din yogapraktik kommer du märka att yogan är mycket mer än bara den fysiska delen - att du även blir starkare mentalt, hanterar stress bättre och blir mer medveten på omgivningen runt omkring dig. Att ta hand om sig själv och ge sig själv kärlek är det första steget och sedan blir vi mer varsamma med hur vi behandlar andra människor, varelser och vår jord. Yogan hjälper oss att se att vi inte är isolerade, att allt hänger ihop och att våra handlingar har konsekvenser. Den hjälper oss att vara den bästa versionen av oss själva och att ta ansvar för våra handlingar. Något vi på Yogagrossisten försöker spegla i vårt sortiment genom att ta in många produkter som är ekologiska, veganska, klimatsmarta eller hållbara på andra sätt.


Skapa en daglig yogapraktik


En daglig yogapraktik kommer ge dig både fysisk och psykisk styrka, lär dig att ta livet som det kommer och följa ditt hjärta, din inre röst. Du behöver inte utöva fysisk yoga i timmar varje dag, ibland kan ett djupt, medvetet andetag räcka för att påminna dig om att leva här och nu. Och det är där, i nuet som du kan välja att leva ett hållbart liv.

Det finns ingen anledning till att vänta, starta en daglig yogapraktik idag! Det finns många övningar och yogavideos på internet som du kan följa och lära dig, både gratis och prenumerationstjänster som Yogobe. Fördelen med tjänster som Yogobe är att du har några av Nordens bästa yogalärare och olika yogaformer samlade på ett och samma ställe. Det gör att du kan utforska och prova på många olika yogaformer innan du hittar just din favorit. Så fortsätt utforska yogan i din egen takt, var tålmodig och kom ihåg att yogan inte handlar om prestation, utan att vara mer medveten om sin kropp och röra sig efter sitt egna behov.

Här på Yogagrossisten har vi samlat yogakit som kan vara en bra första investering när du är osäker vad för matta och produkter du ska. Du kommer till yogakiten här.

Vi rekommenderar

Yoga Kit Eco props kit - Yogiraj
-15%
OBS! Du kan välja färg på bolster och bälte själv genom att klicka på rutan som anger färg.
1 170 kr