Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Inspiration / Andning med Ulrica Norberg

Andning - vår superkraft

Andning, ett ämne som berör oss alla, och kanske nu mer än någonsin. Vi fick en pratstund med yogaläraren, föreläsaren, inspiratören, yogaprofilen och inte minst författaren, Ulrica Norberg som har skrivit boken Andas - livet händer mellan två andetag

Ulrica berätta, hur kom idén till boken Andas?

Andning är något jag skrivit och föreläst om samt själv studerat i många år. Men boken föddes genom att jag hade en föreläsning om ANDNING på ett hotell för en grupp och min vän och förläggare var med. Under föreläsningen satt hon och skrev en massa och efteråt sade hon till mig att jag var tvungen att skriva en bok om Andning. Så då blev det så. 

Varför är andningen så viktig att medvetandegöra menar du?

Det är den funktion inom oss som påverkar allt. Och vi kan så lätt stärka upp alla de andra funktionerna genom att få bättre syresättning i cellerna. Och det kan du påverka med andningen. Alla celler i kroppen har ju syre som sin föda och har vi inte en god andning, blir vi tröttare, mindre fokuserade, ökar stress, får sämre hållning, minskad ork och mer oro för att ta några exempel. Andningen är livsviktig.

Kan man läras sig att andas "bättre"? 

Absolut, genom att träna andningsmuskulaturen samt genom andningsövningar som förbättrar vår fysiologiska förmåga.

Du har liknat andningen vid en "superkraft", hur kan vi bättre utnyttja denna kraft?

Andningen ligger under både det autonoma (automatiska) nervsystemet tillika det centrala (viljestyrda) nervsystemet och är likt en muskel kan man säga. Vältränad (bra andningsmotorik, tonus i andningsmusklerna, god hållning och syresättning) är vi väldigt bra rustade för alla sorts motgångar och belastningar samt har ett bra immunförsvar och matsmältning. Andningen påverkar alla andra av kroppens system och är dess distributör av energi. Får systemen inte så mycket proviant arbetar de sämre. 

Vilket är det första steget i medveten andning för den oinvigde?

Att ta aktiva promenader dagligen där man arbetar med inandning och utandning aktivt, samt ta liggande vilostunder på fem minuter två-tre gånger dagligen där man tränar på att ta fulla, långsamma andetag. Just att träna gasen och bromsen stärker andningskapaciteten.

Vad innebär pranayama och hur kan den användas i yogapraktiken?

Pranayama är en yogisk energibalanseringsteknologi med en mängd övningar för att träna andning och medvetandestämning. Ofta lägger man in en övning i början av ett yogapass för att öka fokus, och i slutet innan meditation för att fördjupa koncentration. 

Tre saker som gör dig lycklig i vardagen?

Vandra i naturen och vara utomhus, min familj och vänner samt läsa böcker.

Här kan du se mer om Ulrica Norbergs bok Andas och köpa den om du vill fördjupa dig i den.