Stäng
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land
Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
SverigeSverige (SEK) Byt land

Byt land

Välj ett land nedan för att visa priser och artiklar för detta land

FinlandNorgeSverige

Vad är det för skillnad mellan meditation och mindfulness?

Skillnaden mellan meditation & mindfulness

Det pratas mycket om meditation och mindfulness, vilket inte är så konstigt. Känner du dig ofta stressad eller känner oro inför framtiden? Du är inte ensam! Idag lever många med en känsla av att inte riktigt räcka till vilket leder till att man känner sig stressad, nedstämd eller oroad. Psykisk ohälsa är idag Sveriges största folkhälsosjukdom vilket har medfört att en ökad efterfrågan på mindfulness och meditation som behandlade metoder för att lindra tillstånd som stress, ångest och oro eftersom det är tekniker som hjälper oss att släppa taget, vända vårt fokus inåt och leva i nuet. Men vad är det egentligen som skiljer de båda metoderna åt och vad är det som är lika?

Meditation - vänd fokus inåt

Meditation är ett brett begrepp, men som ofta handlar om att man på något sätt koncentrerar sitt sinne på något för att släppa det som händer runt omkring och lyssna inåt. Att för en stund låta vår fulla uppmärksamhet riktas till det som händer inombords. Många förknippar meditation med att sitta tyst och blunda och även om det kanske är ett av de vanligare tillvägagångssätten så finns det meditationstekniker där man använder sig av ljud, dofter, mantran (och mycket annat) för att finna lugnet inom sig.

Du kan meditera sittande, ståendes, liggandes eller i rörelse. Meditation är en del av yogans åttafaldiga väg, en central del inom buddhismen och en metod som flera andra skolor och religioner använder sig av. Det finns många hälsofördelar av att ha en regelbunden meditationspraktik - meditation hjälper dig att bli lugnare, piggare och friskare.

Mindfulness - medveten närvaro

Mindfulness är en meditationsteknik som eftersträvar medveten närvaro och används idag inom vård och psykoterapi som en behandlingsmetod för personer som lever med stressymptom, ångest, oro och nedstämdhet. Centrala metoder inom mindfulness är andningsövningar, koncentrationsträning och meditation av olika former.

Man tränar sig själv i att observera sina tankar och känslor utan att värdera, döma eller försöka förändra dem. Målet med mindfulness är att man ska lära sig leva i nuet som är det enda vi faktiskt kan påverka- det som har hänt i det förflutna eller som kommer ske i framtiden är utom vår kontroll.

Självinsikt och självmedkänsla är också centrala begrepp inom mindfulness för att öka förståelsen om sig själv och att lära sig acceptera sig själv för den man är. När man tränar mindfulness är en viktig del att ta med sig det man lärt sig i vardagen och försöka vara närvarande i nuet i allt man gör.

Två tekniker som fungerar

Så vad är det för skillnad på meditation och mindfulness? Egentligen är det ingen skillnad mellan de båda teknikerna utan mindfulness är en form av meditation. Det som utmärker mindfulness och som till viss del skiljer sig från de flesta meditationstekniker är att en del av mindfulnesspraktiken går ut på att skapa en medveten närvaro om det som sker runt omkring och i allt man gör i livet, - när du äter, arbetar, yogar eller pratar med en vän, medan meditation går ut på att för en tid släppa taget om allt runt omkring och vila sitt fokus på det inre.

Både meditation och mindfulness går ut på att på något sätt begränsa uppmärksamheten till det som man inte kan påverka för att istället lyssna inåt och vara närvarande i nuet. Och de på praktikerna har visat sig vara effektiva för personer som lever med stress, ångest och oro. Det som sker i kroppen är de rakt motsatta som sker när men lever i stress - andning och puls blir lugnare och blodtrycket stabiliseras.

Avslutningsvis så kan säga att mindfulness är en form av meditation där man fokuserar på medveten närvaro här och nu och att lära sig om sig själv och hur man fungerar som människa. Låter det som något för dig? Yogagrossisten har flera härliga produkter för dig som har eller är intresserad av att börja meditera - du hittar dem här!