Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Meditation & Spirituellt / Vad är skillnaden mellan meditation och mindfulness?

Vad är skillnaden mellan meditation och mindfulness?

Det pratas mycket om meditation och mindfulness, vilket inte är så konstigt i denna tid när behovet av ett inre lugn är stort hos många människor. Känner du dig ofta stressad eller känner oro inför framtiden? Du är inte ensam. Idag lever många med en känsla av att inte riktigt räcka till vilket leder till att man känner sig stressad, nedstämd eller oroad. Psykisk ohälsa är idag Sveriges största folkhälsosjukdom vilket har medfört att en ökad efterfrågan på mindfulness och meditation som behandlade metoder för att lindra tillstånd som stress, ångest och oro eftersom det är tekniker som hjälper oss att släppa taget, vända vårt fokus inåt och leva i nuet. Men vad är det egentligen som skiljer de båda metoderna åt och vad är det som är lika?

 

Meditation - vänd fokus inåt

Alla kan meditera. En vanlig myt är att det är svårt att meditera, det är det inte. Det finns inget rätt eller fel sätt. Meditation är ett brett begrepp, men som ofta handlar om att man på något sätt koncentrerar sitt sinne på något för att släppa det som händer runt omkring och lyssna inåt. Att för en stund låta vår fulla uppmärksamhet riktas till det som händer inombords. Många förknippar meditation med att sitta tyst och blunda och även om det kanske är ett av de vanligare tillvägagångssätten så finns det meditationstekniker där man använder sig av ljud, dofter, mantran (och mycket annat) för att finna lugnet inom sig.

Du kan meditera sittande, ståendes, liggandes eller i rörelse. Meditation är en del av yogans åttafaldiga väg, en central del inom buddhismen och en metod som flera andra skolor och religioner använder sig av. Det finns många hälsofördelar av att ha en regelbunden meditationspraktik - meditation hjälper dig att bli lugnare, piggare och friskare. Det finns många sätt att komma igång med meditation. Här tipsar vi om tre enkla steg att komma igång med meditation. Det underlättar om du mediterar regelbundet och hittar en regelbunden rutin. Lyssna på dina andetag. Lyssna på din inre röst.

Mediterar du hemma så skapa gärna en avsatt plats för detta, kanske en inspirerande meditationshörna som får vara framme jämt, t ex en meditationskudde som avlastar för benen och gör att du sitter bekvämt. Här hittar du allt du behöver för att skapa ett härligt rum för meditation.

Det finns många bra onlineklasser som lär ut guidad meditation, på Yogobe.com hittar du många svenska och internationella meditations- och yogalärare. Du kan också lära dig mer om meditation i olika meditationsböcker. 

Mindfulness - medveten närvaro

Mindfulness är en meditationsteknik som eftersträvar medveten närvaro och används idag inom vård och psykoterapi som en behandlingsmetod för personer som lever med stressymptom, ångest, oro och nedstämdhet. Centrala metoder inom mindfulness är andningsövningar, koncentrationsträning och meditation av olika former. En av de mest välkända namnen bakom mindfulness är Jon Kabatt-Sinn som är en amerikansk forskare som har skrivit många böcker i ämnet och även undervisar i kropsscanning "body scan" som är en typ av meditationsövning där man går igenom kroppen.

Mindfulness är att träna sig själv i att observera sina tankar och känslor utan att värdera, döma eller försöka förändra dem. Målet med mindfulness är att man ska lära sig leva i nuet som är det enda vi faktiskt kan påverka- det som har hänt i det förflutna eller som kommer ske i framtiden är utom vår kontroll.

Självinsikt och självmedkänsla är också centrala begrepp inom mindfulness för att öka förståelsen om sig själv och att lära sig acceptera sig själv för den man är. När man tränar mindfulness är en viktig del att ta med sig det man lärt sig i vardagen och försöka vara närvarande i nuet i allt man gör.

Två tekniker som fungerar

Så vad är det för skillnad på meditation och mindfulness? Egentligen är det ingen skillnad mellan de båda teknikerna, mindfulness är en form av meditation. Det som utmärker mindfulness och som till viss del skiljer sig från de flesta meditationstekniker är att en del av mindfulnesspraktiken går ut på att skapa en medveten närvaro om det som sker runt omkring och i allt man gör i livet, - när du äter, arbetar, yogar eller pratar med en vän, medan meditation går ut på att för en tid släppa taget om allt runt omkring och vila sitt fokus på det inre.

Både meditation och mindfulness går ut på att på något sätt begränsa uppmärksamheten till det som man inte kan påverka för att istället lyssna inåt och vara närvarande i nuet. Och de på praktikerna har visat sig vara effektiva för personer som lever med stress, ångest och oro. Det som sker i kroppen är de rakt motsatta som sker när men lever i stress - andning och puls blir lugnare och blodtrycket stabiliseras.

Avslutningsvis så kan säga att mindfulness är en form av meditation där man fokuserar på medveten närvaro här och nu och att lära sig om sig själv och hur man fungerar som människa. Låter det som något för dig? Yogagrossisten har flera härliga produkter för dig som har eller är intresserad av att börja meditera - du hittar dem här!

Vi rekommenderar

Ögonkudde Eye pillow, Moss Green - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Ögonkudde Eye pillow, Graphite Grey - Yogiraj

Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present. 

  • Höjer avslappning
  • Fylld med rogivande lavendel med underbar doft
  • Behaglig siden 
199 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Natural, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.  

1 199 kr
Ögonkudde Hemp Eye pillow, Sky blue - Yogiraj
Härlig ögonkudde med hampafodral. Ta en välbehövlig paus med denna avslappnande ögonkudde, fylld med lugnande lavendel. En eye pillow hjälper dig att varva ner och hitta tillbaka till dig själv under Savasana, eller när du behöver lugn och ro. En ögonkudde passar lika bra på yogapasset som vid en paus på soffan i hemmet. En ögonkudde är också en uppskattad gåva eller gå-bort-present.
199 kr
Bolster ull Premium wool yoga bolster, Natural - Yogiraj
Ta stöd av yogan mest mångfacetterade tillbehör, bolstret. Här i ett härligt utförande i mjuk och skön merinoull tillverkad i Italien. Ullen är certifierad att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Vi fyller våra bolster för hand i Skåne, och vi väljer att fylla dem så att de ger ett ordentligt stöd. Om du skulle vilja ha ett lösare bolster så kan du lätt bara tömma innerpåsen på boveteskal så blir det precis som just du vill ha det. Du kan också fylla på boveteskal på samma sätt. 
899 kr