Visa priser: exkl. moms | inkl. moms
Sverige (SEK) Byt land

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Yogainspiration / Yogaexpertis & Guider / Vilken yogamatta är mest klimatsmart?

Vilken yogamatta är mest klimatsmart?

Vilken yogamatta är mest klimatsmart och snäll mot miljön? Det är många faktorer att ta hänsyn till för att välja rätt matta som man ska trivas med och som ska hänga med länge i ens yoga. Och så vill man ju gärna ha en yogamatta i ett material som är skonsamt för miljön och människa. Vad ska man titta efter när man vill köpa en yogamatta som gör så liten klimatpåverkan som möjligt?

 

Välj ekologisk eller giftfri yogamatta 

Du kan alltid börja med att leta efter yogamattor som beskrivs som ekologiska. Ekologiska tillverkade material är generellt bättre än dess icke-ekologiska motsvarigheter, inte bara för planeten men också för det som arbetar med att ta fram materialet. Dock så kan begreppet ekologisk variera mellan olika länder, till exempel hur stor andel som måste vara ekologisk för att produkten ska få kallas det. Ta för vana att alltid kolla yogamattans produktspecifikation för att få veta vad den är tillverkad i för material. Här på yogagrossisten är vi alltid noggranna med att skriva ut materialspecifikationerna på våra yogamattor.

 

Men din yogamatta behöver inte vara ekologisk för att vara hållbar och klimatsmart ur miljösynpunkt. De ekologiska mattorna är oftast producerade i naturgummi som ger sköna mattor och bra grepp. Men om du köper en matta i plast, till exempel giftfri PVC, så har den längre livslängd än naturgummimattan vilket är en viktig faktor att räkna med när man vill handla hållbart. Det viktigt att se till att PVC-plasten är giftfri då den annars kan innehålla giftiga mjukgörare som ftalater som lätt tas upp av kroppen via huden och som verkar hormonstörande. Många billigare plastmattor kan även innehålla färgämnen och tungmetaller som kan vara cancerframkallande, så undvik sådana som inte benämns som giftfria.  

 


Bra villkor är viktigt

Förutom vad själva mattan är tillverkad av för material så kan man fråga sig var den är tillverkad och av vem? Hållbarhet handlar även om ett socialt ansvar och att de människor som tillverkar yogamattan har en dräglig arbetssituation och inte kommer till skada under tillverkningen. Det är tillverkarens ansvar att garantera en bra tillverkningsprocess och att de som arbetar med att ta fram mattan har bra villkor. Vi på yogagrossisten är alltid noggranna att kontrollera att alla produkter som vi säljer tillverkas under etiska förhållanden både mot miljön och människor.

 

Så välj en yogamatta som är etiskt tillverkad, som håller länge och  som passar dina behov. Kolla alltid skötselråd när du köper mattan så du kan ta hand om den på rätt sätt och på så sätt även kan maximera livslängden. Mattor gjorda i naturgummi är biologiskt nedbrytbara och är därför känsliga för sol och vatten. 

 

Många klimatsmarta yogamattor att välja mellan

Det finns flera varumärken som tillverkar ekologiska och giftfria yogamattor och många av dem arbetar hållbarhet på flera sätt. Svenska varumärket Yogiraj har ett brett sortiment av mattor som är tillverkade av ekologiskt naturgummi som är biologiskt nedbrytbar och alla produkter är garanterat giftfria. Många av Yogirajs mattor brukar bli bäst i test då du får väldigt mycket matta för pengarna. Men även Manduka har ett stort utbud av eko-vänliga yogamattor vars tillverkningsprocess är “zero waste”, att inga restprodukter tillkommer under tillverkningsprocessen. Jade gör eko-vänliga yogaprodukter och planterar ett träd för varje såld matta.

 

Vill du köpa en yogamatta med gott samvete så kolla Yogagrossistens sortiment, här finns både ekologiska och giftfria mattor som är snälla mot miljön. När du köper en yogamatta hos oss kan du vara säker på att den är giftfri och att tillverkningsprocessen är etisk.

 

Vi rekommenderar

Yogamatta Natural practice mat 6 mm, Shadow lilac - Yogiraj
-20%
Naturlig yogamatta med grymt grepp och skön dämpning som är tillverkad av naturligt gummi, är Oeko-tex-certifierad och nedbrytnings- samt återvinningsbar. Natural practice mat (tidigare Natural studio mat) kommer i två sobra, lugna färger. En helt naturlig matta utan några tillsatser som du tryggt kan vila dina bara händer och fötter på under yogapraktiken. Lätt att bära med. En ny favoritmatta helt enkelt!

Är du ute efter en tunnare yogamatta? Här finns den även i 4 mm!
799 kr
Yogamatta All-round yoga mat, 6 mm, Silver Grey - Yogiraj
-20%
En yogamatta för alla. All-round mat passar lika bra för nybörjaren som för den vana yogin, samt för studion. Yogirajs All-round mat har lång livslängd och ett grepp som bara blir bättre med tid och användning. Den här tjockare varianten ger ännu bättre stötdämpning.
311 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Silver Grey, 75 x 200 cm - Yogiraj

Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta yogamattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull yogamatta för en skön stund för all lugnare form av yoga eller meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad av Woolmark att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska. 

1 199 kr
Yogamatta ull Premium wool mat, Silver Grey, 90 x 200 cm - Yogiraj
Yogamatta i ull. Yogiraj Premium wool yoga mat är tillverkad i Italien av 100% Merinoull och är den perfekta mattan för yin-, restorative-, kundalini- och mediyoga samt även för lugna yoga nidra. Du kan med fördel även använda en ull matta för en skön stun för yoga meditation. Ullmattan ger stöd, värme och komfort. Ullen är certifierad att endast komma från välmående får som inte har utsatts för skada, stress eller "mulesing" när ullen har samlats in. Lyxigaste ullyogamattan på marknaden säger vi och många av våra kunder. Säg hej till din nya mysiga yogakompis!

Om du vill skydda och enkelt ta med din ullmatta rekommenderar vi denna yogaväska.
1 399 kr
Yogamatta All-round yoga mat, 6 mm, Raspberry Red - Yogiraj
En yogamatta för alla. All-round mat passar lika bra för nybörjaren som för den vana yogin, samt för studion. Yogirajs All-round mat har lång livslängd och ett grepp som bara blir bättre med tid och användning. Den här tjockare varianten ger ännu bättre stötdämpning.
389 kr